Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat nálev na okurky | recepty

Nálevy na okurky: Přinášíme recepty na šest druhů nálevů na okurky a jeden bonus. Kyselé okurky jsou asi nejoblíbenější nakládanou zeleninou. V mnohých rodinách se recepty na nálev na okurky předávají z generace na generaci. Někdo zas zkouší stále něco nové. Nabízíme několik praxí ověřených receptů, jak udělat nálev na okurky. A jako bonus recept na hanácké rychlokvašené okurky.

Co je potřeba

  • Koření a suroviny podle předpisů
  • Základní kuchyňské vybavení
1

Základní recept na sterilované okurky:

Ingredience: Okurky, kopr, křen, cibule, mrkev, bobkový list, celý pepř, hřebíček, nové koření, hořčičné semínko.

Nálev na okurky: Jeden litr vody, 0,3 litru octa, 100 až 200 gramů cukru, 30 gramů soli

Postup práce: Okurky pečlivě omyjeme, dáme do sklenic a proložíme koprem, kolečky cibule, křenu, mrkve, přidáme bobkový list, po pěti zrnkách celého pepře, nového koření, tři hřebíčky, půl lžičky hořčičného semínka a zalijeme nálevem. Láhve uzavřeme víčky a sterilujeme dvacet minut při teplotě 85 stupňů Celsia.

2

Oblíbený nálev na okurky: 3,8 litru vody, 1,2 litru octa, 300 gramů cukru, 160 gramů soli, 50 tabletek umělého sladidla – vše svaříme. Přísady na jednu sklenici: Mrkev, cibule, křen, kopr, dvě zrnka pepře, dvě zrnka nového koření, jeden hřebíček, malý kousek skořice, malý bobkový list, půl kávové lžičky hořčičného semínka.

3

Jeden údajně zaručeně nejlepší recept na pravé znojemské okurky: na litr nálevu potřebujeme čtvrt litru octa, 0,75 litru vody, 30 gramů soli a 70 gramů cukru. Do litrové sklenice přidáme k okurkám bobkový list, 3 zrníčka černého pepře a 3 zrníčka nového koření, několik kuliček hořčice. K tomu dvě kolečka mrkve, plátek cibule a kousek křenu. Sterilizuje 20 minut při teplotě 75 °Celsia.

4

Okurky sladkokyselé: Malé, čerstvě sklizené okurky zbavíme stopek, omyjeme. Skládáme těsně do sklenic a proložíme koprem, cibulí a mrkví. Hořčičné semeno, nové koření a pepř, bobkový list, kousek celé skořice a hřebíčky propláchneme, dáme do horkého roztoku (na 1,5 litru vody dáme 0,5 litru octa a 150 g cukru). Dobře promícháme a nalijeme na okurky. Sklenice uzavřeme a sterilujeme asi 20 minut při teplotě 80 °C.

5

Speciální recept na okurky po znojemsku v dubovém listí: Nálev se zpracovává z jednoho a půl litru vody, půl litru osmiprocentního octa, třiceti kostek cukru, dvaceti tabletek umělého sladidla, patnácti celých pepřů, 15 kusů nového koření, 15 kusů hřebíčků, celého Deka a hrstičky soli. Nechá se pak jen mírně zchladit a zalijí se s ním okurky naskládané ve sklenicích. Sklenice se obloží čtyřmi dubovými listy a pro ozdobu cibulkou a mrkví. Pak už jen uzavřeme víčka a dvacet minut sterilizujeme.

6

A ještě jeden zaručený recept: Svaříme 1/4 l octa, 3/4 l vody, 3 dkg soli, 10–12 dkg cukru (dle chuti). Do každé sklenice dáme několik koleček mrkve, trochu krájené cibule, bobkový list, 4 kuličky pepře, 4 kuličky nového koření, 3 hřebíčky, kousek celé skořice, několik lístků celerové natě, kopr, může být i několik kuliček hořčice a několik koleček křenu. Sterilovat při 80 °C 20 minut.

Recept na hanácké rychlokvašky: Na 10 kg okurek potřebujeme dvě natě kopru asi 40 cm dlouhé, 10 révových a 10 višňových listů. Nálev: Na 1 litr vody dáme 4 dkg soli a 1 dkg cukru. Množství nálevu připravíme podle potřeby. Všechny okurky propícháme vidličkou. Na dno nádoby urovnáme polovinu kopru, višňového a révového listu, poklademe okurkami, které pečlivě urovnáme. Okurky přikryjeme zbývající polovinou natí a listů a zatížíme. Zalijeme vlažným nálevem a přikryjeme. Necháme kvasit. Za pět až osm dnů jsou rychlokvašky – kvašáky – připraveny ke konzumaci.

Autor: eliska1544
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak zavařit okurky nakládačky
Domácí naložené okurky nesmějí chybět při žádné oslavě, posezení s přáteli nebo grilovačce. Receptů koluje mezi lidmi opravdu hodně. Liší se nejen v p…
Jak vyrobit rebarborové čatní
Jak vyrobit rebarborové čatní | recept z rebarbory. Nadbytek úrody rebarbory můžete snadno zpracovat na chutné a netradiční rebarborové čatní. Tato pi…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.