Přejít k hlavnímu obsahu

Jak ze špaldové mouky upéct maková kolečka s pomerančem a voňavým kořením | recept

Jak ze špaldové mouky upéct maková kolečka s pomerančem a voňavým kořením | recept. Tato až nebývale jednoduchá a rychlá kolečka svým makovým pojetím nejenže ozvláštní vánoční stůl, ale v působivém souznění s čerstvou pomerančovou kůrou a výrazným kořením jej současně obohatí o voňavý a lahodný kousek cukroví.

Co je potřeba

Z uvedeného množství upečete cca 80 malých koleček

  • 280 g špaldové mouky hladké
  • 210 g másla
  • 70 g krupicového cukru
  • 100 g mletého máku
  • 2 lžíce čerstvé pomerančové kůry
  • 1 lžička skořice
  • ½ lžičky mletého hřebíčku

Na obalení:

  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce čerstvé pomerančové kůry (potřebné množství pomerančové kůry odpovídá 1 velkému pomeranči)

 

 

1

V míse společně promíchejte mouku, cukr i mletý mák a provoňte najemno nastrouhanou pomerančovou kůrou, skořicí a hřebíčkem.

2

Do sypké směsi přidejte změklé máslo a vypracujte kompaktní, nelepivé, dobře zpracovatelné těsto, ze kterého vyválejte válečky o průměru cca 2 cm a nechejte přes noc v lednici odležet a řádně vychladit.

3

Následně z vychlazených a zatuhlých válečků ostrým nožem odkrajujte 1 cm silná kolečka, která rovnou skládejte na plech vyložených pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě při 160 °C (horkovzdušná trouba 140 °C), 20–25 minut až lehce zezlátnou a zpevní.

4

V průběhu pečení v misce promíchejte moučkový cukr s vanilkovým a doplňte pomerančovou kůrou.

5

Upečená kolečka pak ještě teplá obalujte v ochucené cukrové směsi. Pracujte přitom zlehka a jemně, kolečka jsou po upečení velice křehká.

Zchladlé je pak uložte do vzduchotěsné dózy.

  • Kořenící směs můžete obohatit i o badyán či nové koření, přičemž ji můžete také různě poměrově upravovat a kombinovat.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.