Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zpracovat nadbytek salátových okurek | tipy

Jak zpracovat nadbytek salátových okurek | tipy. Zahrádkáři to jistě znají – když na jaře vysadí jen několik sazenic okurek pro vlastní potřebu, neurodí se žádná. Ale pojistí-li se pro případ neúrody několika sazenicemi okurek navíc, rodí všechny a ne zrovna v malém množství. Čerstvé okurky se časem přejí a co s nimi? Dáme vám několik dobrých tipů, jak zpracovat nadbytek salátových okurek.

Co je potřeba

Suroviny jsou uvedeny u receptů v následujících bodech

1

Salátová okurka se může přidávat i do zeleninových směsí.

Mám vyzkoušený tento salát. 500 g paprik, 500 g okurek, 500 g zelí, 250 g cibule pokrájíme na proužky a naskládáme po vrstvách do sklenic. Zalijeme horkým nálevem ze svařeného octa a koření. Sterilujeme 30 minut při 85 °C.

Nálev: 1/8 l 8% octa, 1 bobkový list, 2 kávové lžičky hořčičného semínka, 35 g krystalového cukru, 8 kuliček pepře, 4 kul. nového koření, 7 tablet sacharinu.

2

V zimě přijde vhod okurkový sirup na přípravu limonády.

Svařte půl litru vody s 350 g krupicového cukru do hustého sirupu. 1 kilogram okurek i se slupkou rozstrouhejte a zalijte vychladlým cukrovým sirupem. Přidejte šťávu z jedné limety nebo citronu. Nechte přes noc v lednici. Druhý den rozmixujte a přes čistou utěrku vymačkejte šťávu. Zahřejte na 80 °C a plňte do horkých lahví. Po vychladnutí skladujte v chladu. V lednici vydrží půl roku.

3

Netradiční okurkový salát.

1/2 kg salátové okurky, 250 g vařených brambor, 10 bulviček červené ředkvičky, ½ ledového salátu, 1 cibule, 3 vejce natvrdo, kelímek zakysané smetany, sůl, cukr, kopr. Vše nakrájíme, promícháme a dochutíme. Necháme vychladit a podáváme s pečivem.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak naložit papriku v oleji | recept
Jak naložit papriku v oleji | recept. V období, kdy je dostatek levné čerstvé papriky, je výhodné si udělat zásoby na zimu. Papriku můžeme různými způ…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.