Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zpracovat úrodu dýně Hokkaidó

Dýně Hokkaidó patří mezi velmi oblíbené odrůdy dýně, neboť má jednak všestranné využití v kuchyni, ale také měkkou slupku, která se nemusí loupat. Pokud se vám dýně Hokkaidó urodila ve větším množství, určitě oceníte tipy, jak ji zpracovat a uchovat si ji tak na zimu.

Co je potřeba

Viz další kroky

1

Dýně Hokkaidó má sice měkkou slupku, nicméně i tak se dá dobře uskladnit na suchém a vzdušném místě s teplotou od 10 °C výše (klidně při pokojové teplotě).

Plody je třeba sklidit ještě před příchodem prvních mrazíků. Vybíráme zdravé kusy se zaschlou stopkou a uchováváme je s rozestupy, aby se jednotlivé dýně nedotýkaly.

2

Další možností, jak dýni Hokkaidó zpracovat, je zamrazení pokrájené syrové či vařené dýně (slupku můžeme ponechat, odstraníme pouze semínka), případně dýňového pyré.

3

Dýňové pyré se dá také zavařit. V budoucnu vám tato varianta velmi usnadní přípravu nejrůznějších pokrmů – např. přílohového pyré (třeba spolu s brambory), dýňové polévky, pomazánek, slaných i sladkých koláčů, muffinů a dalších moučníků. Je velmi vhodné také jako příkrm pro děti.

Na větší kousky nakrájenou dýni nejprve podusíme či upečeme doměkka. Posléze dýni rozmixujeme dohladka a ještě horkým pyré naplníme vysterilizované skleničky. Skleničky zavíčkujeme a dýňové pyré zavaříme asi 20 minut při 80 °C. Následně skleničky obrátíme dnem vzhůru a necháme mírně zchladnout.

4

Dýni Hokkaidó je také možné zavařit ve formě džemu, kompotu, čalamády, pikantního čatní a dalších pochutin.

V neposlední řadě si z dýně můžete připravit chipsy (nejlépe v sušičce ovoce, případně v troubě na nízkou teplotu). Dýně se skvěle hodí také ke kandování.

Očištěná dýňová semínka můžeme nechat oschnout a poté upéct v troubě.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak pěstovat žampiony | rady
Jak pěstovat žampiony | rady. Pokud máte rádi žampiony, můžete si je pěstovat sami. Tady je můj návod na pěstování žampiónů v domácnosti a postup jedn…
Jak naložit zelí tradičním způsobem
Jak naložit zelí tradičním způsobem | recept na tradiční nakládané kysané zelí. Kysané zelí se jako trvanlivý zdroj vitamínů a dalších cenných látek v…
Jak připravit pikantní džuveč
Jak připravit pikantní džuveč | recept na srbské rizoto. Džuveč je jídlo ze směsi rýže, zeleniny a také masa. Podle doložených historických pramenů má…
Jak vyrobit domácí ostružinový likér
Jak vyrobit domácí ostružinový likér | recept z ostružin. Na likér z následujícího receptu budete potřebovat ostružiny. Ještě teď je jich v lesích pln…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.