jaktak.cz

Jak upéct linecké kytičky s marmeládou | recept na cukroví

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct linecké kytičky s marmeládou | recept na cukroví. Linecké s marmeládou je jedno ze základních a  nejtradičnějších druhů vánočního cukroví. Peče ho téměř každý, i když recept se mnohde liší. Přiznám se, že i já peču podle starého předpisu od maminky. Linecké těsto má pevně daný poměr 3:2:1, tak jak je uveden v rozpisu. Doporučuji do těsta přidat strouhanou citronovou kůru pro lepší chuť.

Co je potřeba

Těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 žloutky

Náplň:

  • pikantní marmeláda

moučkový cukr na posyp

 

 

 

Krok 1

Hladkou mouku a moučkový cukr provzdušněte prosetím přes jemné síto. Výsledné pečivo bude křehčí.

Krok 2

Přidejte na hrubém struhadle nastrouhané nudličky studeného másla a dva žloutky. Máslo musí být studené, aby mělo těsto správnou kvalitu. Pro lepší chuť cukroví můžete přidat nastrouhanou kůru z citronu (není nutná). Vypracujte těsto, zabalte ho do folie a nechte ho odležet. Pro snadnější práci byste měli těsto před vykrajováním zchladit na 10–15 °C. Odležením také vymizí vnitřní pnutí vzniklé mísením.

Krok 3

Vychlazené těsto vyvalujte na nepřilnavé podložce na sílu špejle. Snažte se co nejméně těsto podsypávat moukou. Další přídavek mouky není žádoucí, těsto ztrácí na kvalitě. Vykrajujte libovolné tvary, přeneste na plech s papírem na pečení a vkládejte do vyhřáté trouby. Pečte při 180 °C. Upečené kousky nechte vychladnout na kuchyňské mřížce.

Okrojky těsta, které zbydou po vykrájení, upečte zvlášť. Znovu je nevyvalujte. Upečené okrojky můžete použít na některou trvanlivou náplň nebo je zpracovat na nepečené druhy cukroví.

Krok 4

Cukroví slepujte ovocnou směsí (marmeládou) podle vlastního výběru. Tradičně se linecké slepuje směsí z rybízu. Před podáváním zlehka poprašte moučkovým cukrem.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-linecke-kyticky-s-marmeladou-recept-na-cukrovi.html