jaktak.cz

Jak sbírat opeňku měnlivou | rady a tipy

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak sbírat opeňku měnlivou | rady a tipy. Sběr opeňky měnlivé není tak rozšířený jako v minulosti, neboť se dá poměrně snadno zaměnit za nejedlé či jedovaté druhy hub, nicméně pokud patříte mezi zkušenější houbaře, případně máte možnost si tuto houbu nechat od ukázat od znalého člověka, není třeba se ničeho obávat. Opeňka vás odmění skvělou houbovou vůní a výtečnou chutí, které se dá využít při přípravě mnoha houbových pokrmů.

 

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Opeňka měnlivá (latinsky Kuehneromyces mutabilis), lidově zvaná opěnka či lipůvka, je chutná jedlá houba, kterou nalezneme nejčastěji na odumřelém dřevě listnatých stromů (vzácně i jehličnanů), obvykle na vlhčích místech v okolí vodních toků, můžeme se s ní však setkat i v parcích a zahradách. Roste hojně, v bohatých trsech, od konce dubna až do pozdního podzimu.

 

 

Krok 2

Jedná se o lupenatou houbu s hnědými výtrusy, s klenutým (v mládí polokulovitým) kloboukem o průměru 2 - 6 cm. Pokožka klobouku je hladká až lepkavá a při suchém počasí se klobouk vyznačuje dvěma různými odstíny – většinou medově hnědým okrajem a okrovějším, často vyhrbeným středem. Lupeny jsou široké, u mladých plodnic krémové a zakryté velem, u starších pak okrové až tmavě hnědé. Třeň je hnědý, pod prstenem až červenohnědý, nad ním pak světlý. Povrch třeně je typický šupinkami, které se nacházejí pouze pod prstenem, nad prstenem je třeň lysý.

Krok 3

Vůně opeňky je příjemně houbová, kořenitá a poměrně specifická.

 

Opeňku měnlivou je možné zaměnit za jiné druhy hub – především za čepičatku jehličnanovou, která je prudce jedovatá (tato houba má značně zavádějící název, neboť občas vyrůstá i na listnáčích – dokonce na stejných místech jako opeňka; nemá příjemnou houbovou vůni, je cítit spíše po mouce a okurkách a její třeň má podélné stříbřité proužky na tmavohnědém základu), dále za nejedlou plaménku nevonnou (postrádá příjemnou houbovou vůni, chutná hořce), jedovatou třepenitku svazčitou (je bez vůně a má velmi hořkou chuť a výrazně zelené lupeny). Proto je třeba věnovat při sběru opeňky měnlivé pozornost každému detailu.

 

 

Krok 4

Využití opeňky v kuchyni je velmi všestranné, při vaření se používají pouze kloboučky (třeně jsou příliš tuhé, lze je však nasušit a vyrobit si z nich domácí houbové koření) - připravíte z ní mimo jiné výbornou polévku i omáčku, hodí se do masových směsí, nádivek, omelety i smaženice a skvěle s ní ochutíte také pečené kuře. Pokud naleznete větší množství opeňky, můžete si z nich zkusit připravit mléčně kvašené houby, případně je nasušit či naložit od octového nálevu.

 

 

 

Pokud si nejste nálezem opeňky měnlivé zcela jisti, houby nesbírejte a nekonzumujte.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-sbirat-openku-menlivou-rady-tipy.html