jaktak.cz

Jak posílit imunitu | rady

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak posílit imunitu | rady. Imunita neboli obranyschopnost je základem dobrého zdraví. Pečovat o zdravý životní styl, dbát o dostatečný přísun vitamínů a minerálů, mít dostatek pohybu a vše, co je prospěšné pro zdraví, je správnou cestou k posílení imunitního systému. Imunita vlastního těla může tak lépe odolávat bakteriím, virům, mikroorganismům i toxinům. Mělo by tedy být naší snahou vypěstovat si postupně silný imunitní systém, odolný proti nemocem. Připomeňme si některé aspekty, jak posílit imunitu.

Krok 1

Je vaše imunita oslabená?

Máte pocit, že býváte častěji unavení a s nachlazením je to podobné. Připadá vám, zejména v určitých ročních obdobích, že jste více nemocní než zdraví. Tělo je méně chráněno a lehce podlehne onemocněním všelijakého typu. V tomto případě máte oslabenou imunitu a infekce nebo viry se dostávají snadno do vašeho organismu, následně může vzniknout jakýkoliv zánět ─ viróza, chřipka, angína, opar. Snížení imunity může mít vliv na špatné hojení a vznik ran, plísní, ekzémů, vyrážky, pásového oparu a jiných neduhů.

Krok 2

Proč se imunita ztrácí?

Podstatnou příčinou snižování imunity je obsah chemikálií v ovzduší a v potravinách, užívání léků, které na daný zdravotní problém sice pomáhají, ale mají i negativní účinky. Také je to nedostatek pohybu, překyselení organismu i stresy.

Dopřávejte si vydatný spánek

Spánek prospěje nejen vašemu zdraví, ale i kráse. Spánek totiž pozitivně ovlivňuje naši imunitu, metabolismus i schopnost se učit, tedy i paměť. Nedostatek spánku může způsobovat zvýšení hladiny stresového hormonu, který má vinu na tom, že se nám v těle ukládají tuky víc, než si myslíme.

Krok 3

Pohybem ke zdraví i pro radost

Co říkáte tomu jít si zacvičit nebo venku zaběhat? Že se k tomu nedonutíte? Nevadí, i samotná chůze je velmi prospěšná. Při chůzi se zbavíte povrchního mělkého dýchání a dýcháte více zhluboka. Fyzická aktivita podpoří správné dýchání, zvyšuje se okysličení krve a tím celého těla.

Krok 4

Zdravě jezte a vyhýbejte se stresovým situacím

V případě snížené obranyschopnosti dbejte na stálý přísun vitamínů a minerálů. Za zmínku určitě stojí rakytník řešetlákový, ženšen, aloe vera, kustovnice čínská, máta, meduňka, česnek nebo cibule, zázvor, med. Pokud je to možné, vyhněte se stresům. Dejte si záležet na zdravé výživě, nezapomínejte při přípravě stravy na bylinky, které se také podílejí na posílení imunity.

Krok 5

Přírodní prostředky na posílení imunity

Česnek – obsahující Alicin, a známý jako přírodní antibiotikum, má dost významné antibakteriální účinky. Nejlépe je užívat jej v syrovém stavu. Udělejte si jednoduchou česnekovou pomazánku: Rozetřeme česnek, smícháme s máslem, případně osolíme a namažeme na chleba nebo na jakékoliv pečivo. Pokud pomazánka nebude příliš ostrá, záleží, jaké množství česneku použijete, mohou ji konzumovat i děti od tří let. Mladší děti tuto pomazánku budou nejspíš odmítat.

Med ─ nejlépe od známého včelaře (z obchodu není vždy kvalitní), má antibakteriální a regenerační vlastnosti. Pro posílení imunity při nachlazení si udělejte vynikající medovo-mléčný nápoj. Vhodné je popíjet jej před spaním, dovede navodit příjemný klidný spánek. Zahřejte mléko (nevařit), rozpusťte v něm malou lžičku másla (pravého) a do vlažného mléka přidejte lžičku medu.

Cibule – má podobné antibakteriální účinky jako česnek, ale opět platí, že zdraví získáme z cibule syrové. Známý je při kašli cibulový sirup, který vyrobíme promícháním nakrájené cibulky s medem nebo cukrem.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-posilit-imunitu-rady.html