jaktak.cz

Jak udělat vařený a nevařený jahodový sirup | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jahodový sirup | recept. Jahodové sirupy patří mezi nejoblíbenější ovocné šťávy. Na přípravu sirupu spotřebujeme jahody měkké, přezrálé a drobnější, které se nehodí na kompotování. Jahodovou šťávu si můžeme připravit dvěma způsoby, zastudena nebo zahřátím. Oba způsoby jsou popsány v článku. Všechny jahodové konzervy jsou velmi náchylné k plesnivění, proto při jejich výrobě udržujeme úzkostlivě čistotu jak plodů, tak všeho nádobí. Lahve před plněním můžeme preventivně vypláchnout alkoholem. Otevřené láhve s jahodovým sirupem uchováváme v chladničce.

Co je potřeba

  • dobře vyzrálé až přezrálé jahody
  • cukr
  • kyselina citronová
  • voda

Krok 1

Vařený jahodový sirup

Jahody nejprve opláchneme, odstraníme stopky a pokrájíme na menší kousky. Poté je zasypeme krupicovým cukrem. Promícháme a necháme 2 až 3 dny vylouhovat. Jahody s cukrem občas promícháme. Případné zkvašení jahod není na závadu.

Krok 2

Šťávu, kterou ovoce pustilo, přefiltrujte přes síto vyložené filtračním papírem. Místo papíru se dá použít bavlněná látka. Jahody zlehka vymačkejte a odložte stranou. Hodí se například do tvarohu nebo pudinku. Získanou šťávu odvažte.

Krok 3

K 1 kg šťávy z jahod přidejte 700 g cukru a 1 kávovou lžičku kyseliny citronové. Vše dohromady zahřejeme na teplotu pod bod varu, stačí teplota 80 °C, mícháme do úplného rozpuštění cukru. Hotový horký sirup ihned plníme do vypařených lahví a uzavřeme víčkem.

Krok 4

Jahodový sirup zastudena

Jahodový sirup zastudena se zpočátku dělá stejným způsobem. Připravíme si 2,5 kg jahod, 1,5 l vody a 50 g kyseliny citronové. Vše promícháme a necháme 24 hodin stát při pokojové teplotě. Po uplynutí této doby směs přefiltrujeme.

Krok 5

Na každý litr získané šťávy přidáme 1 kg cukru. Mícháme tak dlouho, dokud se cukr dokonale nerozpustí. Pak plníme do lahví. Šťávu můžeme zavařit při teplotě 80 °C alespoň 20 minut. Do tohoto sirupu, pokud nechcete zavařovat, doporučuji přidat konzervační prostředek.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-vareny-nevareny-jahodovy-sirup-recept.html