jaktak.cz

Jak minimalizovat spotřebu plastů

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak minimalizovat spotřebu plastů | rady a tipy. Celosvětové znečištění plasty, hromady odpadu v oceánech a mikroplasty v pitné vodě. To vše je důsledek rozšířeného a neuváženého používání plastů. Jak minimalizovat jejich používání, aniž byste se zároveň museli omezovat?

Krok 1

Nákupy

Spotřebujete při každém nákupu několik igelitových sáčků a tašek? To lze změnit. Místo igelitové tašky si pořiďte látkovou, nejen že ji budete mít vždy po ruce a vydrží Vám, ale může se jednat i o pěkný módní doplněk. Látkovou tašku si můžete jednoduše sami doma vyrobit, podrobný návod naleznete zde: Jak ušít látkovou tašku s kapsou uvnitř.

Dále je dobré si uvědomit, že ne všechna zelenina musí být zabalená, to samé platí i pro ovoce. Navíc pytlíky můžete recyklovat pro příští nákup, případně všechny cenovky z navážené zeleniny či ovoce nalepit na jeden sáček.

V některých městech najdete dokonce bezobalové obchody. Seženete v nich všemožné suché potraviny, koření apod.

Krok 2

Jídlo

Plast v porovnání se sklem nebo hliníkem nepatří mezi odolné materiály. Proto si na skladování potravin, zabalení oběda či horkého nápoje na cestu kupte spíše nádoby a termohrnky ze skla nebo hliníku. Na zabalení svačiny můžete místo potravinářské fólie použít navoskovaný ubrousek. Zmíněné materiály Vám vydrží mnohem déle a jsou navíc stylové.

Omezte nákup PET lahví. Nejen, že to zatěžuje životní prostředí, ale mohou se z nich uvolňovat nebezpečné látky, obzvlášť při špatném skladování či opakovaném používání jedné a té samé láhve.

Vyhněte se i plastovým příborům a jednorázovým obalům v restauraci. Není přeci nad to, vychutnat si oběd na místě.

Krok 3

Kosmetika

I kosmetické přípravky jsou často dodávány v plastu, ale naštěstí existují firmy, které své produkty balí do skla. Kosmetiku si také můžete alespoň zčásti vyrobit i doma.

Několik inspirací a návodů na domácí kosmetiku naleznete zde:

Krok 4

Hračky

Upřednostněte dřevěné hračky před těmi plastovými. Zvážíte-li zdravotní hledisko, pak pravděpodobně dospějete k názoru, že dřevo je bezpečnější, zatímco z plastů se mohou uvolňovat toxické látky.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-minimalizovat-spotrebu-plastu.html