Pomazánka z hřibů – recept a tipy na přípravu
11. Srpen 2025
Hřiby patří mezi nejoblíbenější houby v české kuchyni. Jejich výrazná chuť a masitá textura se skvěle hodí nejen do omáček nebo polévek, ale také do pomazánek. Houbová pomazánka z hřibů je jednoduchá na přípravu a může být skvělým zpestřením podzimní nebo zimní tabule.
Co je potřeba
(na cca 4 porce)
- 200 g čerstvých hřibů (např. hřib smrkový, dubový)
- 1 střední cibule
- 2 lžíce másla nebo oleje
- 1–2 stroužky česneku
- 100 g tvarohu nebo lučiny (lze i žervé)
- 1 lžíce zakysané smetany (dle chuti)
- sůl a pepř
- špetka kmínu nebo majoránky (volitelné)
- čerstvé bylinky na ozdobu (pažitka, petržel)
Postup
- Příprava hub:
Hřiby očistěte, nakrájejte na malé kousky. Pokud používáte sušené houby, předem je namočte na 30 minut do teplé vody a pak slijte. - Smažení:
Na pánvi rozehřejte máslo nebo olej, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a osmažte dozlatova. Přidejte houby a restujte je, dokud nezměknou a nezačnou vonět – cca 10–15 minut. Ke konci přidejte prolisovaný česnek a krátce osmahněte. - Dochucení a mixování:
Nechte houby lehce vychladnout. Poté je dejte do mixéru nebo rozsekejte najemno. Přidejte tvaroh, zakysanou smetanu, sůl, pepř a případně i trošku kmínu nebo majoránky. Vše dobře promíchejte do hladké nebo hrubší pomazánky – podle toho, co máte rádi. - Servírování:
Podávejte na čerstvém pečivu, ideálně ozdobené čerstvou pažitkou nebo petrželkou. Skvěle chutná i na opečených topinkách.
Tipy na obměny
- Veganská varianta: Použijte rostlinný tuk a rostlinný krémový sýr nebo tofu.
- Sýr navíc: Pomazánku můžete ozvláštnit strouhaným parmezánem nebo nivou.
- Pikantní verze: Přidejte špetku chilli nebo trochu dijonské hořčice.
Pomazánka z hřibů je skvělým způsobem, jak využít čerstvě nasbírané houby. Je jednoduchá, zdravá a velmi chutná. Navíc si ji můžete upravit podle své chuti – krémovou, pikantní nebo jemnou. Vyzkoušejte ji a pochutnejte si na vůni lesa i doma v kuchyni!
Další zajímavé články
Jak udělat pomazánku z hlívy | recept s houbami
Jak udělat pomazánku z hlívy | recept s houbami. Pomazánku z čerstvých hub si můžete připravit i v zimě, stačí vědět kam se na ně vypravit. A pokud žá…
Jak využít semínka z dýně: praktické tipy i zdravé inspirace
Dýňová semínka jsou malým pokladem, který by byla škoda vyhazovat. Často končí v odpadu při přípravě dýňových pokrmů, ale přitom jsou nejen chutná, al…
3 chutné recepty s angreštem: Sladkokyselá inspirace pro letní dny
Angrešt je často opomíjené ovoce, které má ale v kuchyni překvapivě široké využití. Jeho osvěžující sladkokyselá chuť se skvěle hodí nejen do dezertů,…
Jak připravit zdravý okurkový salát s ředkvičkami, který můžete i při hubnutí
Dali jste se na hubnutí, protože léto se kvapem blíží a vy se chcete cítit v plavkách přitažliví, sexy a především nestydět se za velké „špeky“?…
Jak udělat salát Polír (neapolský) | retro recept
Neapolský salát má ostrou více či méně pálivou chuť. Je ochucen zálivkou s rajským protlakem nebo kečupem. V západních Čechách se s ním můžete setkat…
Diskuze k článku