Co je potřeba

vanilka, skořice, zázvor, vonné svíčky, aroma lampa, aroma oleje, vonné svíčky

1

Vánoční cukroví si nelze představit bez VANILKY. Věřte nebo ne, ale po staletí bývala vanilka i platidlem. Vanilka je vlastně orchidejí, která nás netěší svými květy, ale aromatickými lusky. Do Evropy se dostala po objevení Ameriky. Obyvatelé Mexika ji používali nejen k okořenění čokolád a kakaa, ale také k výrobě voňavek a léčiv. Vanilkové květy se otvírají jen na velmi krátkou dobu, a tak bylo velmi problematické její opylení. Po objevu umělého opylení se její pěstování velmi rozšířilo. Vanilka se pěstuje pro aromatické lusky, které jsou zralé ke sklizni nejdříve po sedmi měsících od rozkvětu. Vůně a chuť vanilky je dána obsahem vanilinu, který je také vyráběn synteticky. Vanilka se vždy přidává do jídla až těsně před jeho dokončením. Vanilka se přidává především do sladkého pečiva, pudinků a pod. Na vanilkový cukr stačí vložit 1 vanilkový lusk do sklenice, zasypat cukrem, nádobu uzavřít a po několika dnech takto získáte vanilkový cukr.

2

ZÁZVOR je jedno z nejstarších a nejdůležitějších koření. V plané podobě dnes již není znám. Do Středozemí se dostal díky čilému obchodování. Rostliny jsou vytrvalé podobné našemu rákosu nebo kosatcům. V půdě rostou vytrvalé kořeny s bizarními dužnatými oddenky. Sbírány jsou po odkvětu, když rostliny začínají zatahovat. Dužnaté oddenky se dokonalým propíráním zbaví zbytků zeminy. Pak se loupou, nakrájí na plátky a suší. Podle způsobu zpracování rozlišujeme zázvor na čerstvý, mletý na prášek, loupaný v plátcích, proslazovaný a kondenzovaný. Zázvorová chuť je velmi výrazného aromatu, nasládlá a příjemně štiplavá. Zázvorem se ochucují nejen masité pokrmy, ale i perníky, sladké pečivo a sušenky. Účinné látky v zázvoru podporují trávení, takže o Vánocích bude zázvoru po bohatém hodování opravdu zapotřebí! Zázvor také slouží jako vynikající preventivní prostředek proti nachlazení. Zázvorový čaj s medem zahřívá tělo a zlepšuje krevní oběh. Takže až přijdete promrzlí z vánoční zimní procházky, nezapomeňte si jej uvařit.

3

SKOŘICE je koření a zároveň léčivá bylina využívaná v našich kuchyních již po staletí. Nejčastěji jsou voňavou skořicí ochucovány pokrmy z jablek, koláče, štrúdl, vynikající je také jablečný čaj povařený s celou skořicí a hřebíčkem, cukrem a šťávou z citronu. Na přípravu takového čaje můžeme využít právě slupky i jadřince jablek, které jsme strouhali do štrúdlu. Tento čaj nám při vaření provoní celou domácnost. O skořici se také praví, že má léčebné účinky: snižuje cholesterol a hladinu krevního cukru. Její nezaměnitelná vůně je pro vánoční období jednou z nejtypičtějších. Skořice má schopnost vnitřně zahřát lidské tělo a rozproudit krev. Ne nadarmo se přidává v zimě do svařeného vína, punčů a zimních čajů.

4

Samozřejmostí moderních vánoc se staly aroma lampy, které se dnes používají velmi běžně. Existuje celá řada aromatických olejů, jejichž 3-4 kapky do vody v horní odpařovací části aroma lampy splní svůj voňavý účel na dlouhé hodiny. Také můžeme pro vánoční období pořídit spoustu nejrůznějších druhů vonných svíček. Pro vánoční období se bude zřejmě nejčastěji využívat těch, které mají vůni skořice, borovice, citrusových plodů atd.

5

Krásně také zavoní, ať už při práci a nebo i po zhotovení pomeranč vypichovaný hřebíčkem. Můžeme zkusit i nějaký složitější vzor a pak si zakoupíme raději i 2 sáčky hřebíčkového koření. Některé je v něm již mírně rozdrolené, a to pak k vypichování pomeranče nelze použít. HŘEBÍČEK je vlastně usušené poupě stromu Hřebíčkovce vonného, který se k nám dováží z Madagaskaru a Zanzibaru. Hřebíček má totiž pověst a působení místního anestetika, takže jej můžete o vánocích použít, pokud vás náhodou rozbolí zub. Tlumí bolest a dezinfikuje ústní dutinu.

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4.285715
Average: 4.3 (7 votes)