Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na bezlepkové rybízové muffiny | recept

Bezlepkové rybízové muffiny | recept. Pokud dodržujete bezlepkovou dietu, ať již kvůli celiakii, alergii na lepek nebo protože se konzumaci lepku sami vyhýbáte, a přesto si chcete upéct výborné rybízové muffiny, pak je tento článek právě pro Vás. Poradíme Vám, jak si upéct vynikající bezlepkové rybízové muffiny z přirozeně bezlepkové mouky.

Co je potřeba

Co potřebujeme na cca 14 ks muffinů:

  • 1 hrnek rybízu
  • 2 vejce
  • 120 g třtinového cukru
  • 100 g másla
  • 70 g rýžové mouky
  • 70 g kukuřičné mouky
  • 70 g pohankové mouky
  • 120 ml mléka
  • ½ balíčku prášku do pečiva – z kukuřičného škrobu nebo nejlépe z vinného kamene
  • moučkový třtinový cukr na posypání
1

Rybíz obsahuje velké množství vitamínu C, dále vitamíny skupiny B, provitamín A, hořčík, draslík, vápník atd. Pokud máte na zahradě rybíz černý, potom věřte, že tento druh obsahuje dokonce 3x větší množství vitamínu než rybíz červený či bílý a dále také rutin, který příznivě působí na cévní stěny. Rybíz také pomáhá při problémech s vylučováním, s ledvinami, příznivě ovlivňuje činnost střev a je to antioxidant. Ať již zvolíte jakýkoliv druh rybízu, snězením 40 kuliček zaručeně pokryjete denní potřebu vitamínu C. Zkuste toto zdravé ovoce přidat také do muffinů!

2

Jakou použít mouku?

Není třeba kupovat drahé bezlepkové směsi, které leckdy nejsou přirozeně bezlepkové a také obsahují spoustu přídatných látek. Použijeme proto několik druhů přirozeně bezlepkové mouky: rýžovou, kukuřičnou a pohankovou. Mouka by měla být pokud možno hladká.

3

A jak na to?

Vejce s cukrem vyšleháme do pěny. Přidáme mléko a povolené máslo, důkladně promícháme a za stálého míchání přisypáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Opět důkladně promícháme. Nakonec do těsta opatrně vmícháme kuličky rybízu.

4

Papírové košíčky rozmístíme do formy na muffiny a následně je naplníme zhruba do ¾ připraveným těstem.

5

Muffiny dáme péct do trouby předehřáté na 170 °C. Pečeme zhruba 25-30 minut dorůžova. Před podáváním je posypeme moučkovým třtinovým cukrem.

  • Do muffinů můžeme samozřejmě přidat i rybíz mražený nebo kterékoliv jiné čerstvé či mražené ovoce.
  • Třtinový cukr je možné nahradit medem, stévií nebo jiným sladidlem.
  • Kravské mléko můžeme nahradit mlékem rostlinným.
  • Muffiny před pečením můžeme posypat také drobenkou.
Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.