Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na bezlepkový, intenzivně kakaový koláč z kokosové mouky a meruňkové marmelády

Jak na bezlepkový, intenzivně kakaový koláč z kokosového mouky a meruňkové marmelády

Intenzivně kakaový koláč, který je v propojení se sladkou meruňkovou marmeládou i hořkou čokoládou až překvapivě snadnou bezlepkovou variantou veskrze oblíbeného Sacher dortu. A to stejně tak vláčnou, intenzivně kakaovou a hořkou čokoládou ozdobenou, přitom plně bezlepkový, pouze s kokosovou moukou.

Co je potřeba

  • 60 g kokosové mouky
  • 60 g tmavého kakaa
  • 8 g prášku do pečiva bez lepku
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 3 vajíčka
  • 100 g medu
  • 2 lžíce meruňkové marmelády
  • + 80–100 g hořké čokolády na ozdobení
  • + meruňková marmeláda na potření korpusu po upečení
1

Neuvěřitelně snadnou přípravu této bezlepkové varianty oblíbeného Sacher dortu začněte promísením suchých ingrediencí potřebných na bezlepkové těsto. Do mísy tedy prosejte kokosovou mouku s práškem do pečiva a nezbytným, v chuti intenzivním kakaem.

promísení sypkých surovin bezlepkového těsta
2

Ve druhé míse pak metličkou prošlehejte zvláčňující ingredience bezlepkového těsta, tedy vajíčka se smetanou a medem.

prošlehání zvláčňujících ingrediencí bezlepkového těsta
3

V dalším kroku snadné přípravy propojte vláčnou a sypkou složku bezlepkového těsta, které pak společně s přidanou meruňkovou marmeládou vymíchejte do hladkého, vláčného a kakaově intenzivního těsta.

Těsto přesuňte do dortové formy s průměrem 23 cm a pečte v předehřáté troubě na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) 35–40 minut, dokud špejli zapíchnutou do středu těsta nevytáhnete suchou.

propojení marmelády a sypké i vláčné složky bezlepkového těsta
pečení intenzivně kakaového bezlepkového těsta
4

Povrch upečeného korpusu ihned po vytažení z trouby potřete meruňkovou marmeládou, která se tak do horkého kakaového korpusu vsaje a přispěje tak k dalšímu zvláčnění bezlepkového koláče.

Meruňkovou marmeládu můžete pro delikátnost promíchat s trochou rumu, který koláč krásně provoní.

doplnění upečeného kakaového korpusu meruňkovou marmeládou
5

Ihned po nanesení meruňkové marmelády, tedy dokud je korpus stále ještě teplý, povrch zasypte hojnou vrstvou nahrubo nastrouhané hořké čokolády, která se vlivem tepla rozpustí a vytvoří tak po zatuhnutí skvostnou čokoládovou polevu.

Takto připravený bezlepkový koláč nechejte zcela vychladnout, v lednici pár hodin proležet a pak jej krájejte na klínky stejně elegantní, vláčné a intenzivně kakaové jako jsou klínky oblíbeného Sacher dortu.

ozdobení koláče hořkou čokoládou

Tipy

  • Tomuto intenzivně kakaovému bezlepkovému koláči sluší i jiné čokoládové zdobení, které v pojetí krému povýší koláč do podoby nesmírně elegantního dortu.

Na takové čokoládové zdobení zahřejte 50 ml smetany ke šlehání téměř k bodu varu a poté horkou smetanou přelijte kousky nalámané hořké čokolády (80 g). Společně míchejte do rozpuštění čokolády a pak nechejte v pokojové teplotě zchladnout. Následně do čokolády zapracujte 100 g mascarpone a pečlivě rozmíchejte do hladkého krému, kterým povrch korpusu potřete a do podoby dortu pak přeměňte například hoblinkami hořké čokolády či na kousky nakrájené meruňky.

 

 

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.