Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na domácí kečup: Tři jednoduché recepty plné chuti a bez chemie

Kečup je nedílnou součástí mnoha pokrmů – od hranolků po grilované maso. V obchodech ho najdeme v desítkách variant, ale domácí kečup má jednu velkou výhodu: víte přesně, co obsahuje. Bez konzervantů, z čerstvých surovin a přesně podle vaší chuti. Přinášíme tři jednoduché recepty na domácí kečup, který zvládne každý.

Klasický rajčatový kečup

Ingredience:

  • 2 kg zralých rajčat
  • 2 cibule
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce jablečného octa
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka mletého hřebíčku
  • pepř podle chuti

Postup:
Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte. Cibuli nasekejte nadrobno. Vše dejte do hrnce, přidejte cukr, sůl, koření a vařte na mírném ohni asi 1,5 hodiny, dokud směs nezhoustne. Nakonec rozmixujte tyčovým mixérem a propasírujte přes jemné sítko. Přidejte ocet, krátce povařte a ještě horké nalijte do čistých sklenic.

Pikantní kečup s chilli

Ingredience:

  • 1,5 kg rajčat
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 červená chilli paprička
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce vinného octa
  • 1 lžička soli
  • špetka uzené papriky

Postup:
Rajčata, cibuli, česnek a chilli nakrájejte a dejte do hrnce. Přidejte ostatní ingredience a vařte přibližně hodinu. Mixujte dohladka a případně propasírujte. Pikantnost můžete upravit množstvím chilli podle chuti. Skvěle se hodí ke grilovanému masu nebo do burgerů.

Sladký kečup pro děti

Ingredience:

  • 1 kg cherry rajčátek
  • 1 jablko (nastrouhané)
  • 1 malá cibule
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička citronové šťávy
  • špetka skořice

Postup:
Všechny ingredience dejte do hrnce a vařte asi 45 minut. Po rozmixování a případném propasírování získáte jemný, nasládlý kečup, který chutná dětem a je ideální ke špagetám nebo na domácí pizzu.

Tipy

Domácí kečup vydrží ve sklenicích v lednici několik týdnů. Pokud jej zavaříte (15 minut při 85 °C), vydrží i několik měsíců. Můžete si tak vytvořit zásoby přesně podle chuti své rodiny.

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.