Jak připravit lahodnou sýrovou omáčku, jež je skvělým základem pro mnohé pokrmy
Sýrová omáčka patří mezi nejoblíbenější kuchyňské stálice. Je krémová, sytá a zároveň velmi variabilní. Přestože si ji většina lidí spojuje především s těstovinami, její využití je mnohem širší. Hodí se k masu, zelenině, zapékaným pokrmům i jako dip. Stačí jeden základní recept a pár drobných obměn a vznikne omáčka, která pokaždé chutná trochu jinak.
Základní sýrová omáčka
Základem dobré sýrové omáčky je jednoduchý bílý základ, do kterého se přidává kvalitní sýr. Důležité je volit sýr, který se dobře rozpouští.
Suroviny:
40 g másla
40 g hladké mouky
500 ml mléka
150 g strouhaného sýra (eidam, gouda, čedar)
sůl, bílý pepř
špetka muškátového oříšku
Na másle zpěníme mouku a připravíme světlou jíšku. Postupně přiléváme mléko a za stálého míchání vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Poté stáhneme z ohně a vmícháme sýr. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Kde všude se dá použít?
Sýrová omáčka se skvěle hodí k těstovinám, gnocchi nebo nokům. Výborná je také k vařeným bramborám, hranolkům nebo pečené zelenině. Můžete ji použít jako přeliv na grilované kuřecí maso, zapéct s brokolicí či květákem nebo ji nabídnout jako dip k nachos či čerstvé zelenině. V zapékaných pokrmech dodá krémovost a výraznou chuť.
Jak omáčku obměnit
Změnou sýra získáte pokaždé jiný výsledek. Čedar dodá plnou chuť, niva nebo gorgonzola výraznost, parmezán jemnou slanost. Přidáním smetany místo části mléka bude omáčka ještě krémovější. Skvěle fungují i dochucovadla – česnek, dijonská hořčice, bylinky nebo špetka chilli.
Tipy na závěr
Omáčku připravujte na mírném ohni a sýr přidávejte až nakonec, aby se nesrazil. Pokud zhoustne příliš, lze ji snadno naředit mlékem nebo vývarem. Čerstvě připravená chutná nejlépe, ale dá se krátce uchovat v lednici.
Sýrová omáčka je důkazem, že z pár základních surovin může vzniknout jídlo, které má v kuchyni překvapivě široké využití.






Diskuze k článku