Jak připravit poctivou šípkovou omáčku
Šípková omáčka patří mezi tradiční poklady české kuchyně. Její příjemně nasládlá chuť, jemná kyselost a výrazné aroma z ní dělají ideální doplněk ke zvěřině i slavnostním pokrmům. Přestože se může zdát příprava složitá, s trochou trpělivosti vznikne omáčka, která dokáže povznést běžný oběd na gurmánský zážitek.
Postup, jak připravit šípkovou omáčku
Příprava šípků
Použijte dobře vyzrálé šípky, ideálně sbírané po prvních mrazících.
Lze použít i sušené šípky.
Vaření šípkového základu
Šípky zalijte vodou a vařte doměkka.
Po uvaření směs propasírujte přes jemné sítko, abyste získali hladké pyré bez semínek.
Zahuštění
Připravte si světlou jíšku z másla a hladké mouky.
Jíšku vmíchejte do šípkového pyré a dobře promíchejte.
Přidání vývaru
Přilijte masový vývar (ideálně hovězí nebo zvěřinový).
Omáčku chvíli povařte, aby zhoustla a spojily se chutě.
Dochucení
Přidejte cukr, ocet nebo citronovou šťávu, citronovou kůru, skořici a nové koření.
Dochucujte postupně, aby omáčka zůstala jemná, lehce sladkokyselá a příjemně kořeněná.
Finalizace
Omáčku provařte do hladké a sametové konzistence.
Případně dosolte nebo zjemněte kapkou smetany.
Při jakých příležitostech se šípková omáčka hodí
Nejčastěji se podává ke zvěřině, zejména k srnčímu nebo kančímu masu. Právě zde vynikne její schopnost zjemnit výraznou chuť masa a dodat mu elegantní kontrast. Výborně se hodí také ke knedlíkům, bramborovým nokům či domácím těstovinám. Někteří kuchaři ji servírují dokonce ke kuřecímu nebo krůtímu masu, pokud chtějí odlehčenou, ale pořád slavnostní variantu tradičního pokrmu.
Šípková omáčka se skvěle hodí pro výjimečné příležitosti – svatby, podzimní hostiny, vánoční menu nebo nedělní obědy, kdy chcete na stole něco speciálního. Přesto se nemusí jednat jen o slavnostní jídlo. Připravený šípkový základ lze skladovat v lednici a používat i během týdne, kdy z obyčejného masa vytvoří nečekaně lahodné jídlo.
K čemu všemu lze šípkovou omáčku využít
Ať už ji servírujeme tradičně se svíčkovou úpravou zvěřiny, nebo ji využijeme jako nevšední doplněk k pečenému masu, šípková omáčka vždy vnese do kuchyně nádech starých časů a poctivého domácího vaření. Stačí jen najít chuť si ji jednou připravit – a pak se stane rodinnou klasikou, ke které se budete rádi vracet.






Diskuze k článku