Jak na domácí třešňový likér, který vám budou závidět sousedé, známí i rodina?
Máte rádi likéry, sladké alkoholické nápoje, které když jsou připraveny pečlivě a z kvalitních surovin ve správném poměru, umí mluvit řečí ovoce, ze kterého jsou vyrobeny? A když ne ovoce, tak dle jiné složky, kterou v ní najdete… Pak pojďte vyzkoušet recept na výborný třešňový likér. Je jednoduchý, zvládnete podle něj připravit likér i vy, kteří nemáte zkušenosti. A co víc, můžete si jej uskladnit a věnovat jej po čas roku k narozeninám, k Vánocům nebo kdykoli, kdy budete obdarovávat někoho, komu chcete dát něco výjimečné.
Co je potřeba
Na třešňový likér plné chuti a krásné barvy budeme potřebovat nejen plody, ale i listy. Pokud jste o takovém likéru zatím neslyšeli, pak vězte, že má mnohem intenzivnější chuť, než když je připravený pouze z plodů.
- 500 g třešní
- 100 g třešňových listů
- 1 litr vody
- 2 litry vodky
- 800 g cukru
Postup
Nejdříve operte třešně i listy. Vše musí být pečlivě přebrané v dokonalé kondici. Byť mírně nahnívající plody odstraňte. Poté třešně odstopkujte a zbavte je pecek.
Do velkého hrnce dáme vodu, třešně a listy a dáme vařit. Jakmile začne voda probublávat, necháme na mírném ohni po dobu cca 15 minut. Poté odstavte a přeceďte přes bavlněnou utěrku, látkovou plenu nebo jinou bavlněnou tkaninu.
Poté přidáme do „třešňového vývaru“ cukru a přivedeme k varu. Necháme chvilku projít varem a následně už necháme v klidu vychladnout. Po vychladnutí přidáme vodku, zamícháme a necháme odstát cca 3 týdny v uzavřené láhvi ze skla na tmavém místě.
Třešňový likér s vanilkou
Chcete zkusit ozvláštnit třešňový likér? Pak můžete namísto listů použít vanilkový lusk. Poměr surovin se trochu liší, stejně jako postup přípravy.
Ingredience:
- 1,5 kg třešní
- 500 g cukru
- Vanilkový lusk
- 700 ml vodky
Postup:
Nejdříve si na plech dáme pečicí papír a na něj rozprostřeme v jedné vrstvě vypeckované třešně. Troubu si nastavíme na 100 °C a sušíme v ní 40 hodiny – s pootevřenými dvířky. Pak třešně vložíme do sterilních nádob, zasypeme cukrem, přidáme vanilku a naplníme vodkou. Sklenici uzavřeme, protřepeme a louhujeme 2 měsíce na tmavém místě. Co 3 dny vždy protřepeme.
Třešně jsou na likér skvělé. Vyzkoušejte některý z těchto receptů a uvidíte, že jej budete připravovat pravidelně.
Diskuze k článku