Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na hovězí pečeni po orientálsku | recept

Hovězí pečeně po orientálsku | recept. Šťavnaté plátky hovězího masa se slaninou na řezu, přelité hustou červenou omáčkou s houbami a zeleninou, takový je náš dnešní fotorecept. Zkuste si podle něj uvařit maso jinak než obvykle - po orientálsku. Tento pokrm vás rozhodně nezklame.

Co je potřeba

  • 750 g zadního hovězího masa
  • 50 g  slaniny
  • 1 větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 250 g  žampionů
  • 200 g  papriky
  • 100 g rajčat
  • malá plechovka rajčatového protlaku
  • 100 ml červeného vína
  • mletý pepř
  • sůl
  • worcester
  • hladká mouka
  • sádlo, olej nebo jiný vhodný tuk
  • voda
1

Slaninu nakrájejte na proužky a prošpikujte jimi hovězí maso. Pomozte si špikovací jehlou nebo jen vykosťovací nůž (špičatý a úzký) zapíchněte do masa, vzniklý otvor prstem trochu roztáhněte a vložte do něj slaninu. Jestliže ji před tím necháte chvilku v mrazničce, půjde to lépe. Protknuté maso osolte a opepřete.

2

Oloupanou cibuli drobně pokrájejte a osmažte na malém množství tuku. Na tomto základě opečte připravené maso ze všech stran, aby se zatáhlo a šťáva zůstala uvnitř. Opečené maso podlijte trochou vody, přidejte česnek, rajčatový protlak a pod poklicí duste doměkka. Během dušení maso podlévejte podle potřeby vodou a obracejte ho. Vody nepřidávejte moc, jen tolik, aby se maso nepřipalovalo.

3

V jiné nádobě na tuku poduste plátky žampionů, rajčat a proužky papriky. Do omáčky se tato směs přidává těsně před dokončením.

4

Jakmile je maso měkké, vyjměte ho a odložte stranou. Šťávu vyduste na tuk, přidejte navršenou lžíci hladké mouky, osmahněte ji a za stálého šlehání přilijte vodu. Za občasného promíchání omáčku alespoň 20 minut provařte. Několik minut před koncem přidejte červené víno

5

Omáčku proceďte na zeleninu s houbami a vše společně prohřejte několik minut. Na závěr dochuťte několika kapkami worcesteru a popřípadě dosolte. Maso nakrájejte přes vlákno a na talíři přelijte omáčkou. Podávejte s rýží, bramborami nebo s přílohou podle vlastního uvážení.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Rumunský guláš | recept. Guláš je jídlo, které má obrovské množství variací. Asi nikdo ho nevaří z přesně odvažovaných a stále stejných přísad. Experi…