Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na išelské cukroví – voňavou klasiku z dob monarchie, která patří k Vánocům

išelské cukroví

Išelské cukroví, někdy nazývané i išelské dortíčky, patří mezi nejlahodnější a nejvoňavější druhy vánočního pečiva. Jeho původ sahá do Rakousko-Uherska – právě z města Bad Ischl, oblíbeného letoviska císaře Františka Josefa I., pochází recept, který se rychle rozšířil po celé střední Evropě. Dodnes patří mezi stálice vánočních stolů a milovníci jemného pečiva na něj nedají dopustit. Kombinace máslového těsta s ořechy, čokoládovou náplní a polevou tvoří dokonalou harmonii chutí i vůní.

Co je potřeba

Ingredience (na cca 30–40 kousků):

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g másla (měkkého)
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • Špetka soli
  • ½ lžičky skořice (volitelně)

Na náplň:

  • 100 g hořké čokolády
  • 60 g másla
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce mletých ořechů

Na ozdobu:

  • Hořká čokoláda na polití
  • Půlky ořechů, madle nebo kandované třešně, může být i kokos (i barevný)

Postup

  1. Příprava těsta
    V míse smíchejte mouku, cukr, ořechy, sůl a skořici. Přidejte žloutek a změklé máslo, rychle vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte alespoň na hodinu odležet do lednice, aby se lépe zpracovávalo.
  2. Tvarování a pečení
    Troubu předehřejte na 170 °C. Těsto rozválejte na tloušťku asi 3 mm a vykrajujte malá kolečka (asi 3–4 cm v průměru). Pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte 8–10 minut, dokud okraje nezačnou lehce zlátnout. Nechte vychladnout.
  3. Plnění
    Mezitím si připravte náplň – ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem, přidejte rum a ořechy, vše promíchejte do hladka. Na spodní stranu jednoho kolečka naneste trochu náplně a přiklopte druhým. Nechte v chladu ztuhnout.
  4. Čokoládová poleva
    Dortíčky můžete ponořit do rozpuštěné čokolády nebo je jen zčásti polít. Ozdobte půlkou ořechu, mandlí či kouskem kandované třešně. Dortíčky můžeme posypat i kokosem a doplnit mandlí, čímž lze vytvořit při servírování krásné probarvení ostatních druhů cukroví.

Išelské cukroví není jen klasika, ale i důkaz, že spojení jednoduchých surovin může vytvořit opravdový vánoční poklad. Každé sousto se rozplývá na jazyku, voní po másle, čokoládě a oříšcích – a právě proto si zaslouží místo na vašem slavnostním stole.

Tipy

  • Nejlepší jsou po 2–3 dnech, kdy se chutě krásně propojí.
  • Skladujte je v uzavřené dóze na chladném místě – vydrží i několik týdnů.
  • Rum lze nahradit višňovým likérem, který dodá jemně ovocný tón.
  • Pokud chcete luxusnější verzi, použijte čokoládu s vysokým obsahem kakaa (70 % a více).
Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

kvasnicové cukroví
Jak na tradiční kvasnicové cukroví
Možná si pamatujete, jak se u babičky na vále kynulo těsto a okna se mlžila teplem i vůní másla, vanilky a droždí. Kvasnicové cukroví je přesně takové…