Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na karlovarský knedlík

Knedlíky jsou v české kuchyni jednou z nejoblíbenějších příloh a spousta jídel se bez nich zkrátka neobejde. Taková svíčková, rajská nebo koprová omáčka si s knedlíkem velmi dobře rozumí a lepší přílohu snad nemůžeme vybrat. A co teprve tvarohové nebo kynuté knedlíky s ovocem?  Není prostě knedlík jako knedlík a knedlíků je opravdu spousta. Knedlíky mohou být neplněné ale i s nejrůznějšími náplněmi. Tvarují se do tvaru koule nebo šišky a vaří se v osolené vodě či v páře. Na talíř tak můžeme servírovat knedlíky kynuté, bramborové, houskové, karlovarské, krupicové, špekové, tvarohové, ovocné i plněné nejrůznější zeleninou či masem. A vždy pak skvěle chutnají.

Co je potřeba

Počet porcí: 5

Suroviny:

  • starší rohlík 6ks
  • vejce 2ks
  • nasekaná petrželka 2 – 3 lžíce
  • hrubá mouka 10dkg
  • 1 čajová lžička soli
  • mléko 250ml
1

Nejjednodušší variantou je, koupit knedlík v obchodě již hotový, tím se ale připravíte o tu skvělou chuť čerstvého knedlíku, které se nic nevyrovná, takže mnohem lepší je, uvařit domácí knedlík. Máte obavu z toho, že se vám nepovede? Obava je naprosto zbytečná. Překonejte počáteční strach a vrhněte se do vaření.  Na přípravě knedlíků není totiž vůbec nic složitého a zvládne je opravdu každý. A chuť toho domácího je s kupovaným nesrovnatelná.  Navíc nikdo nemusí vědět, že je jejich výroba tak jednoduchá a rychlá.

2

A že se vám ty klasické houskové knedlíky už okoukaly? Vsaďte třeba na karlovarské a ohromte všechny natěšené strávníky. Karlovarské knedlíky totiž nejsou oblíbené jenom v oblasti Karlových Varů, ale s radostí je připravují hospodyňky v celých Čechách. Karlovarským knedlíkům se dříve říkalo knedlíky ubrouskové, svatební nebo fajnové a patří k nejmladším členům knedlíkové rodiny. V případě tohoto druhu knedlíku je poměr mouky a housky oproti těm ostatním obrácený. Chuť je navíc vylepšená bylinkami a zjemněné jsou sněhem z vaječných bílků. Používají se všude tam, kde bychom dali jako přílohu klasický knedlík. Zkuste třeba klasickou českou trojku vepřo-knedlo-zelo vylepšit právě karlovarským knedlíkem. Skvěle se hodí i ke svíčkové.

Vyzkoušejte například tento recept a uvidíte, jak snadno a rychle si tuto typicky českou přílohu k masu a omáčkám uvaříte. Dobrou chuť.

3

Postup:

Rohlíky nakrájíme na malé kostičky, přidáme petrželku, sůl a mouku. Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky rozmícháme s mlékem, nalijeme na rohlíky, zamícháme a necháme chvíli stát (5 – 10 minut). Mezitím vyšleháme z bílků tuhý sníh. Sníh zamícháme do směsi.

4

Směs na karlovarský knedlík rozdělíme na dvě poloviny. Vyklopíme ji na potravinovou fólii a vytvoříme tvar knedlíku. Knedlík zabalíme do potravinové fólie a vaříme ve vroucí vodě asi 20 minut.

5

Po vyndání z vody ihned knedlíky z fólie vybalíme a můžeme je servírovat.

Návod obsahuje komerční sdělení.

Autor: Anonym
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit hovězí nadivoko | recept
Hovězí nadivoko | recept. V tradiční české kuchyni se víno využívá poměrně málo. Jedním z pokrmů s vínem jako ingrediencí je hovězí nadivoko, kte…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.