Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na nekynutý semínkový chléb bez mouky | bezlepkový recept

Nekynutý semínkový chléb bez mouky | bezlepkový recept. Semínkový chléb je velmi zdravou variantou ke klasickému kynutému chlebu a je vhodný i pro ty, co nemohou lepek či se vyhýbají mouce. Mezi hlavní ingredience patří slunečnicová semínka a ovesné (bezlepkové pohankové) vločky a různý mix oříšků. Aby nám chléb držel pohromadě, použijeme lněná a chia semínka a vlákninu psyllium. Možná si říkáte, že chléb vyjde draho, ale je velice sytý, proto jej stačí málo a lze jej i zamrazit. Chléb je potřeba nechat odležet minimálně 2 hodiny.

Co je potřeba

  • 150 g slunečnicových semínek
  • 150 g pohankových vloček (bezlepková varianta) nebo ovesných vloček
  • 100 g lněných semínek 
  • 100 g dýňových semínek (lze nakombinovat i s konopnými semínky, sezamem, mákem, apod.)
  • 50 g mandlí
  • 50 g různých oříšků - vlašské, lískové, kešu, para 
  • 3 polévkové lžíce chia semínek
  • 4 lžíce vlákniny psyllium (k dostání v lékárně či v obchodech se zdravou výživou)
  • 1 lžička kvalitní mořské nebo himalájské soli
  • 1 lžička javorového sirupu, medu nebo jiného sladidla (agávový sirup, rýžový sirup)
  • 300 ml vody
  • forma na chleba
1

Uvedená množství lze různě kombinovat, důležité je pouze dodržet poměr pojivových surovin – lněných a chia semínek a psyllia, aby se chléb nerozpadl. Celkové množství suchých surovin má být 600 g.

2

Postup:

Semínka a oříšky si odvážíme, propláchneme vodou a smícháme vše v míse s vločkami, psyliem a solí. V 300 ml vody rozpustíme javorový sirup či jiné sladidlo a vmícháme do suché směsi. 

3

Formu na chleba si vyložíme pečicím papírem. Silikonovou či formu s keramickým nepřilnavým povrchem vykládat nemusíme. Směs přendáme do formy a dobře rukou upěchujeme a vyhladíme. Přikryjeme utěrkou a necháme stát alespoň 2 hodiny (ideálně 12 hodin) při pokojové teplotě.

4

Troubu si předehřejeme na 200 stupňů a pečeme na prostředním roštu 20 minut. Poté formu převrátíme vzhůru nohama, odstraníme případný pečicí papír a dopečeme dalších 30 az 40 minut přímo na mřížce nebo plechu. Správně upečený chléb po zaklepání zní dutě.

5

Chléb necháme zcela vychladnout na mřížce, jinak by se rozpadal. Uchováváme v chlebníku nebo polouzavřené nádobě, případně zabalaný v utěrce. Pro zamrazení chléb nakrájíme na plátky a proložíme kousky pečicího papíru, aby se nám plátky dobře odebíraly. Chléb je dobré pořádně kousat.

Pozor na alergie na oříšky či semínka.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.