Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na špenátové placky | recept

Špenátové placky | recept. Špenátové placky jsou velmi chutné a navíc je připravíte rychle a jednoduše. Špenát je velmi zdravá zelenina, která obsahuje množství cenných látek. Proto neváhejte a připravte si výborné špenátové placky podle receptu uvedeného v následujícím článku.

Co je potřeba

Na 2 - 3 porce si připravte:

  • 350 g mraženého listového špenátu
  • 0,5 l zeleninového vývaru
  • 2 vejce
  • 5 lžič špaldové mouky
  • 150 g ovesných vloček
  • 3 stroužky česneku
  • 50 g parmezánu nebo jiného sýra
  • sůl, pepř, muškátový oříšek, případně jiné koření dle chuti a čerstvé či sušené bylinky
  • 1 lžíci rostlinného oleje
1

Špenát obsahuje velké množství bílkovin, betakarotenů, antioxidantů, vitamínů skupiny B (včetně kyseliny listové) a vitamínu C a další vitamíny. Dále v něm naleznete vápník, draslík, hořčík, mangan, měď a v neposlední řadě také železo, i když ne v takovém množství, jak se původně uvádělo (známá chyba v desetinné čárce).

Špenát díky obsahu těchto látek podporuje tvorbu červených krvinek, pomáhá při neplodnosti a v těhotenství. Má blahodárný vliv na stav pokožky, vlasů, nehtů a zubů a také na zrak. Navíc snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny, posiluje obranyschopnost organismu a duševní zdraví.

2

A jaký je postup?

Špenát krátce povaříme v připraveném zeleninovém vývaru (jak jej připravit, naleznete v následujícím článku: Jak uvařit výbornou hráškovou polévku | recept. Poté jej scedíme, trochu vývaru však ve špenátu ponecháme (asi 2 lžíce).

3

Do špenátu rozklepneme vejce, přisypeme ovesné vločky, směs promícháme a necháme ji chvíli odpočinout, aby vločky nabobtnaly a změkly.

4

Poté přidáme strouhaný parmezán a prolisovaný česnek, sůl, koření a bylinky, nakonec směs zahustíme špaldovou moukou. V případě potřeby konzistenci upravte přisypáním mouky nebo naopak naředěním trochou mléka či zbylého zeleninového vývaru. Směs by měla být hustější než těsto na bramboráky.

5

Troubu předehřejeme na 180 – 200 °C. Na plech vyložený pečicím papírem tvoříme lžící placky, poté je zakápneme rostlinným olejem a dáme péct zhruba na 30 minut dozlatova a křupava.

6

Špenátové placky podáváme s čerstvou zeleninou.

  • Pokud dodržujete bezlepkovou dietu, použijte bezlepkové ovesné vločky a špaldovou mouku nahraďte třeba kukuřičnou.
  • Do špenátových placek můžete přidat také nakrájenou šunku nebo kuřecí maso.
  • Placky můžete samozřejmě také usmažit na pánvi.
  • Špenátové placky budou skvěle chutnat s jogurtovým dipem.
Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak vyrobit dýňové křížaly | recept
Dýňové křížaly | recept. Dýňové křížaly mohou být chutnou a zdravou alternativou sladkých či slaných pochutin. Jejich příprava vyžaduje pouze dýn…
Jak upéct zdravý makovec | recept
Zdravý makovec | recept. Mák nejen skvěle chutná, je také plný vápníku a dalších látek nezbytných pro dobrý stav lidského organismu. Následující řádky…
Jak udělat dýňové máslo | recepty
Dýňové máslo | recepty. Tykev, neboli dýně, získává několik posledních let na oblibě. Tykví existuje mnoho rozmanitých druhů, patří mezi ně patizony,…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.