Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit výbornou hráškovou polévku | recept

Výborná hrášková polévka | recept. Sezóna zeleného hrášku právě vrcholí. Hrášek je na rozdíl od sušeného hrachu zelenina a obsahuje velké množství vitamínů. Vynikajícím a výživným pokrmem, který si z hrášku můžeme připravit je snadná krémová polévka. Vyzkoušejte si uvařit výbornou a zdravou polévku ze zeleného hrášku podle následujícího receptu.

Co je potřeba

Co je potřeba na zeleninový vývar:

  • kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer)
  • jarní cibulka
  • česnek
  • bylinky
  • sůl a pepř
  • máslo
  • voda

Co potřebujeme na domácí krutony:

  • 2 starší rohlíky
  • máslo
  • čerstvé bylinky, případně sůl

Co budeme potřebovat na hráškovou polévku:

  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 malou cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 400 g hrášku (čerstvého nebo mraženého)
  • máslo (případně olivový olej)
  • smetana
  • sůl, pepř
  • čerstvé bylinky (libeček, petržel)
1

Nejprve si připravíme kvalitní zeleninový vývar. Mrkev, petržel a celer oloupeme a spolu s jarní cibulkou nakrájíme na kousky. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. V hrnci rozpustíme 2 lžíce másla, přidáme zeleninu, chvilku podusíme a zalijeme vodou. Vývar osolíme, opepříme a přidáme do něj čerstvé bylinky. Vaříme na mírném ohni zhruba půl hodiny. Poté vývar přecedíme a případně dochutíme.

2

Jak připravíme domácí krutony?

Starší rohlíky, případně toustový chléb nebo jiné zbylé pečivo nakrájíme na kousky. Na pánvi rozpustíme 2 lžíce másla, přidáme nakrájené rohlíky a průběžně mícháme. Než zezlátnou, přidáme pokrájené čerstvé bylinky, promícháme a případně dosolíme.

3

A jak na hráškovou polévku?

Na másle osmažíme nadrobno pokrájenou malou cibuli a na plátky nakrájený česnek dozlatova. Přidáme hrášek, chvilku podusíme a zalijeme vývarem. Vaříme asi 3 minuty. Poté polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme 3 lžíce smetany a dochutíme solí, pepřem a čerstvými bylinkami, např. bazalkou, libečkem, petrželí, pažitkou, apod. Podáváme s celými kuličkami hrachu, krutony a zdobené čerstvými bylinkami.

Domácí krutony můžeme smažit také na olivovém oleji a můžeme do nich přidat strouhaný sýr.

Klasickou smetanu v hráškové polévce můžeme nahradit sójovou nebo rýžovou smetanou.

Hrášek tepelně neupravujeme příliš dlouho, aby neztratil svou krásnou zelenou barvu.

Autor: Jana F. | Zobrazit autorská práva

Fotografie: Jana F.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Zeleninový vývar je zdravý a zároveň poměrně levný základ chutných polévek. Zeleninový vývar připravujeme dětem, nemocným a rekonvalescentům, lidem se…