Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na šťavnatý cuketový koláč z listového těsta, sýru a pikantního zakysaného krému

Jak na šťavnatý cuketový koláč z listového těsta, sýru a pikantního zakysaného krému

Jemná a šťavnatá cuketa upravená v podobě slaného koláče z listového těsta, k tomu navíc v opojení sýru a pikantního zakysaného krému je tah tím správným směrem. A to směrem ke šťavnatému, příjemně lehkému, přesto však výraznému cuketovému koláči.

Co je potřeba

  • 1 balení vyváleného listového těsta
  • 2 střední cukety
  • 2 vajíčka
  • 200 g tučné zakysané smetany
  • 2 červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g najemno nastrouhaného sýru (výraznějšího, slanějšího) (120 g do pikantního zakysaného krému + 80 g na posypání)
  • sůl a pepř k dochucení
1

Celková příprava šťavnatého cuketového koláče je až neuvěřitelná snadná a rychlá. Jediné, co zabere trochu více času je pikantní zakysaný krém, s jehož přípravou proto začněte. V misce jednoduše a rychle promíchejte tučnou zakysanou smetanu s vajíčky, solí a pepřem.

příprava základu pikantního zakysaného krému
2

Zakysaný základ pak přeměňte v pikantní zakysaný krém, a to přidáním prolisovaného česneku a nadrobno nasekané červené cibule.

přeměna zakysaného základu v pikantní zakysaný krém;
3

Nakonec do zakysaného krému vmíchejte 120 g najemno nastrouhaného sýru typu gouda, tučný eidam či ementál anebo také mix eidam a slaný balkánský sýr.

promíchání pikantního zakysaného krému se sýrem
4

Nyní rozviňte chlazené listové těsto na plech vyložený pečicím papírem a pikantní zakysaný krém na něj v rovnoměrné vrstvě rozprostřete.

nanesení pikantního zakysaného krému na listové těsto
5

Zakysaný krém následně ozdobte na tenká kolečka nakrájenou šťavnatou cuketou, přičemž svěže zelenou cuketu krájejte i se slupkou. Na upečeném koláči totiž vypadá estetičtěji.

ozdobení koláče šťavnatou cuketou
6

Před vložením cuketového koláče do trouby posypejte povrch šťavnatých cuket zbylým najemno nastrouhaným sýrem (80 g) a poté v předehřáté troubě na 190 °C (horkovzdušná trouba 170 °C) pečte 30 minut, dokud se sýr nerozteče a zlatavě neopeče.

posypání povrchu šťavnatých cuket zbylým sýrem

Tipy

  • Pikantní zakysaný krém můžete v tomto cuketovém koláči zvýraznit i říznou jarní cibulkou či pažitkou, stejně jako provonět čerstvou petrželkou, kdy pak bude svými svěže zelenými kousky krásně doplňovat šťavnatou, svěže zelenou cuketu.  
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.