Jak na tradiční kvasnicové cukroví
Možná si pamatujete, jak se u babičky na vále kynulo těsto a okna se mlžila teplem i vůní másla, vanilky a droždí. Kvasnicové cukroví je přesně takové – jednoduché, neokázalé, a přesto výjimečné. Křehké a voňavé, obalené v cukru, mizí z plechu rychleji, než stihne vychladnout.
Co je potřeba
250 g tuku na pečení (například Hera)
400 g hladké mouky
20 g čerstvých kvalitních kvasnic
400 g hladké mouky
1 lžíce moučkového cukru
3 lžíce mléka
Na obalení:
Moučkový cukr
Vanilkový cukr
Postup
Na pracovní plochu prosijeme mouku a přidáme nastrouhaný tuk. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme mléko, přisypeme cukr a rozdrobíme kvasnice. Všechny suroviny zpracujeme v hladké těsto, které zabalíme a necháme zhruba hodinu odpočívat v lednici.
Odleželé těsto rozválíme na plát silný asi 3 mm. Pomocí vykrajovátek tvoříme libovolné tvary a přeneseme je na plech vyložený pečicím papírem.
Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 10 minut, dokud cukroví nezezlátne.
Ještě teplé kousky obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.
POZOR: Po upečení je toto kvasnicové cukroví velice křehké. Tak obalujte opatrně a s láskou.
Garantujeme, že u jedné várky tohoto křehkého a nadýchaného cukroví rozhodně nezůstanete.



Diskuze k článku