Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na vánoční perníčky, které se určitě povedou

Každá rodina má ten svůj malý poklad předávaný z generace na generaci. Recept na perníčky, který voní po dětství, zimě a perníkovém koření. Některé jsou křupavé, jiné hned měkké, ale všechny mají jedno společné: spojují u stolu, v kuchyni i u plechu čerstvě upečených hvězdiček.

Začátek prosince je ten pravý čas pustit se do pečení. Perníčky totiž potřebují pár dní odležet, aby získaly svou jemnost a chuť. Uložte je do dózy, nechte odpočívat – a až se Vánoce přiblíží, oblečte je do polevy, cukrových perliček a fantazie. Těsně před svátky tak vzniknou malé jedlé ozdoby, které provoní celý dům.

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g krupicového cukru
  • 1 lžička sody
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1–2 lžičky kakaa
  • 100 g másla
  • 3 vrchovaté lžíce tekutého medu
  • 2 vejce

Postup

V míse nad vodní lázní rozehřejeme máslo, cukr a med. Jakmile se suroviny spojí, přidáme perníkové koření a kakao. Směs necháme za občasného míchání prohřívat asi 5 minut, dokud je vše rozpuštěné a hladké. Poté ji odstavíme a necháme zchladnout do vlažna.

Do vychladlé směsi vmícháme vejce a postupně zapracujeme mouku smíchanou se sodou. Vypracujeme vláčné těsto – bude zpočátku řidší, ale to je v pořádku. Těsto zabalíme a uložíme přes noc do chladu, aby ztuhlo.

Druhý den těsto rozválíme, vykrajujeme libovolné tvary a klademe je na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v předem vyhřáté troubě, dokud perníčky nezezlátnou.

Kam dát perníčky odležet

  • Nechte je nejdřív úplně vychladnout – ideálně na mřížce nebo plechu, aby nezvlhly zespodu.
  • Poté je uložte do uzavíratelné nádoby – plechová dóza, skleněná nádoba nebo plastová krabice s víkem.
  • Pro rychlejší změknutí vložte dovnitř kousek jablka, půlku plátku chleba nebo pár kostek cukru – perníčky natáhnou vlhkost a zvláční.
  • Skladujte je v chladu a suchu – ideálně ve spíži, na chodbě nebo v chladnější místnosti, ne u topení.
  • Nechte je odležet alespoň několik dní, ideálně týden – chutě se rozleží a těsto krásně změkne.

Tipy na zdobení perníčků

1. Bílková poleva (klasika)

  • Nejčastější a velmi efektní způsob zdobení.
  • Připravuje se z 1 bílku, cca 150–180 g moučkového cukru a pár kapek citronové šťávy.
  • Poleva má být hustá tak, aby držela tvar, ale zároveň šla protlačit cukrářským sáčkem.
  • Skvěle se hodí na jemné linky, sněhové vločky, jména nebo krajkové zdobení.

2. Cukrové ozdoby a barevné posypy

  • Na ještě vlhkou polevu můžeš přidat perličky, srdíčka, hvězdičky nebo barevný cukr.
  • Dětem se tohle zdobení obzvlášť líbí.

3. Čokoládová poleva

  • Perníčky můžeš namočit nebo postříkat rozpuštěnou hořkou, mléčnou či bílou čokoládou.
  • Lze kombinovat s bílkovou polevou nebo ořechy.

4. Ořechy, mandle a kandované ovoce

  • Na perníček lze ještě před pečením přitlačit půlku mandle, ořech nebo plátek kandované třešně.
  • Po upečení to vypadá rustikálně a přírodně.

5. Marcipán nebo fondán

  • Z marcipánu lze vykrojit tvary stejné jako perníčky a nalepit na ně marmeládou.
  • Působí elegantně a dá se i barvit.

Různé motivy zdobení perníčků

Jednoduché motivy

Srdíčko

  • Obkreslete okraj polevou.
  • Doprostřed můžete přidat tečky, vlnky nebo jednoduché lístky.

Stromeček

  • Vytáhněte obrys.
  • Přidejte šikmé linky jako řetězy a malé tečky jako baňky.

Hvězdička

  • Udělejte obrys hvězdy.
  • Od středu naaranžujte tenké linie ke špičkám a doplňte tečky.

 

Krajkové a jemné vzory

Perfektní na srdíčka, kolečka nebo oválné perníčky:

  • Kolem dokola vytvořte krajkový okraj z malých obloučků.
  • Doprostřed můžete udělat jemnou mřížku (síťku) a do spojů tečky.
  • Přidejte mini vločky nebo jednoduché ornamenty.

 

Lidové motivy

Pro rustikální nebo tradiční styl:

  • Nakreslete stylizované kytičky, lístky nebo tulipánky.
  • Ornament začněte uprostřed a rozvíjejte symetricky do stran.
  • Zkuste tzv. „husičky“ – dvě jemně zatočené linky zakončené tečkou.

 

Jednoduchý postup na sněhovou vločku

  1. Nakreslete kříž – jednu svislou a jednu vodorovnou čáru.
  2. Přidejte další dvě čáry do tvaru X (aby vzniklo 6 paprsků).
  3. Na konce každého paprsku udělejte malé „V“ nebo tečku.
  4. Doprostřed přidejte tečku nebo mini hvězdičku.
Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct vánoční perníčky | recept
Jak upéct vánoční perníčky | recept
Jak upéct vánoční perníčky | recept. Málokteré vánoční cukroví má u nás o Vánocích tak pevné místo. Perníčky se na vánoční míse vyjímají hned vedle li…