Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na zapečená rajčata s čirokem | recept

19. Prosinec 2019

Zapečená rajčata s čirokem | recept. Rajčata mají v kuchyni všestranné využití. Velmi chutným a jednoduchým způsobem je bezesporu příprava zapečených plněných rajčat. V následujících odstavcích Vám poradíme, jak si připravit zdravou variantu s čirokem. Pokud nemáte v oblibě tofu, použijte klidně maso či šunku. Pokrm je přirozeně bezlepkový.

Co je potřeba

  • 1/2 hrnku čiroku (v syrovém stavu)
  • asi 10 středně velkých rajčat
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 balení uzeného tofu (lze nahradit kuřecím či mletým masem, šunkou apod.)
  • sůl, pepř, čerstvé či sušené bylinky
  • případně 1 lžíce kečupu
  • 50 g sýra (např. mozzarella či parmezán)
1

Čirok propláchneme a uvaříme jej v trojnásobném množství vody doměkka. Trvá to zhruba 45–50 minut. Poté jej scedíme.

2

rajčat odřízneme vršek a lžící vydlabeme vnitřek, který ještě později využijeme. Tofu nakrájíme na malé kostičky.

3

Na 2 lžících olivového oleje osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Posléze přidáme kostičky tofu a osmažíme je ze všech stran. Vše zalijeme rajčatovou dužinou, do směsi vmícháme uvařený čirok a podusíme ji, dokud se neodpaří převážná část tekutiny. Náplň ochutíme solí, pepřem a bylinkami. Můžeme přidat i lžíci kečupu.

4

Rajčata naplníme připravenou směsí, posypeme strouhaným sýrem a nakonec je přiklopíme odkrojenými vršky. Naplněná rajčata vložíme do zapékací mísy vymazané lžící olivového oleje.

5

Zapékací mísu vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a rajčata pečeme zhruba 35 minut. Pro jejich přípravu lze využít i gril.

Zapečená rajčata s čirokem můžeme podávat s vařenými či pečenými brambory nebo jen tak s čerstvou zeleninou či salátem.

  • Do náplně je možné použít i mnoho jiných ingrediencí – např. žampiony, listový špenát apod.
  • Čirok lze nahradit vařenou rýží, pohankou, kuskusem a dalšími obilovinami dle chuti a potřeby.
Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.