Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na zdravou a chutnou pizzu | recept

Zdravá a chutná pizza | recept. Receptů na zdravou pizzu je spousta. Tato pizza má základ z tvarohu a celozrnné mouky, což zajišťuje dostatek bílkovin a vlákniny. Díky tomu pizza snadno zasytí a stačí si tak dát menší porci než u běžné pizzy. Pizzu dochuťte čímkoliv, co máte rádi. Tento recept je na klasickou šunkovo-sýrovou pizzu.

Co je potřeba

Těsto na 2 pizzy (koláčová forma o průměru 28 cm):

  • 260 g celozrnná pšeničná nebo špaldová mouka
  • 1 lžička jedlé sody
  • 250 g polotučný tvaroh
  • 1 ks vejce
  • 20 g olivový olej
  • sůl, provensálské bylinky

Rajčatový protlak:

  • 140 g rajčatový protlak
  • sůl, pepř, bazalka, provensálské bylinky
  • 2 stroužky česneku

Doplněk na pizzu:

  • 8 koleček šunky nad 90 % masa 
  • 150 g nastrouhaného sýra (eidam 30%)
  • 1 mozzarella nakrájená na plátky
  • čerstvá bazalka
  • 1 střední rajče
1

Smícháme celozrnnou mouku, jedlou sodu, polotučný tvaroh, vejce, olej, sůl a bylinky a vytvoříme těsto. Těsto je potřeba chvíli propracovat, aby se všechny suroviny hezky spojily. Poté jej necháme asi 10 minut odležet.

2

Mezitím smícháme rajčatový protlak, bylinky, sůl, pepř a prolisovaný česnek.

3

Do koláčové formy dáme pečicí papír. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a to poté vytlačíme do formy. Plochu těsta můžeme ještě lehce propíchat vidličkou.

4

Těsto pomažeme ochuceným rajčatovým protlakem, poklademe 4 plátky šunky, posypeme polovinou nastrouhaného sýra a poklademe polovinou na plátky nakrájené mozzarelly. Můžeme dozdobit čerstvou bazalkou a rajčatyPečeme při 200 °C asi 25 – 30 minut do zlatova.

Denisa Koloničná, DiS. – nutriční terapeutka

Spolupráce s nutričním terapeutem vede k osvojení správných stravovacích návyků, které jsou dlouhodobě udržitelné a příznivě ovlivní Vaše zdraví.

Množství energie a živin na porci (1/4 pizzy):

  • 1300 kJ (305 kcal)
  • 24 g bílkovin
  • 25 g sacharidů
  • 13 g tuků
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit domácí prejt
Dnešní recept se rozhodně nedá považovat za zdravé jídlo, ale občas si dopřát třeba domácí prejt nikomu neuškodí. Prejt byl mojí nejoblíbenější zabíja…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.