Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na zelenou čočku (kaviár chudých) | recepty

Zelená čočka je úžasná, protože se nemusí namáčet, drží tvar a skvěle chutná. Čočka zvaná Puy pochází z Francie, je drobnější než klasická hnědá čočka a má šedozelenou barvu. Je výborná jako teplý salát, příloha po indicku či s pečenou zeleninou, sedne k masu i rybám. Potřebná doba varu je 15–20 minut, proto se hodí i jako významný zdroj bílkovin a železa do rychlé a vydatné polévky. Ideální potravina, která zahřeje v podzimních a zimních plískanicích. A proč se jí říká kaviár chudých? Pro svou lahodnou chuť, specifickou barvu a drobná zrnka.

1

Kde ji seženeme? K dostání je v prodejnách zdravé výživy, ve větších supermarketech či v DM drogerii.

2

Jak ji připravit? Zelenou čočku není nutné namáčet, ale kdo je citlivější, může ji přes noc namočit a před vařením vodu slít. Každopádně je dobré čočku před vařením propláchnout. Vaří se na mírném ohni 15 až 20 minut, a i když přetáhneme, nerozvaří se. I po uvaření bude "al dente", tedy na skus. Sůl, koření, ocet či citrón přidáváme až po uvaření, jinak by se vaření zpomalilo.

3

Zelená čočka po indicku: Čočku propláchneme, případně namočíme a uvaříme doměkka. Vodu slijeme. Cibuli nakrájenou na kostičky orestujeme na oleji dozlatova, přidáme kurkumu, římský kmín, sušený zázvor, chilli, kardamom a skořici (případně koření kari), česnek nakrájený na plátky. Ještě chvíli restujeme. Poté vmícháme uvařenou čočku a dosolíme. Podáváme s jasmínovou rýží. Doplníme-li i dušenou zeleninu a zdravou celozrnnou rýži, máme kompletní a vyvážené jídlo.

4

Teplý čočkový salát s mrkví: 250 g čočky propláchneme a necháme okapat. Na 2 lžících olivového oleje orestujeme na drobno nakrájenou cibuli a kostičky mrkve, přidáme čočku, zalijeme 300 ml zeleninového vývaru a vaříme asi půl hodiny doměkka. Scedíme a vložíme do servírovací mísy. Na zálivku si připravíme 2 lžičky bílého vinného octa, lžíci hrubozrnné hořčice, čerstvě mletý pepř a mořskou sůl. Tyto ingredience dobře prošleháme a poté zlehka vmícháme 1 dcl olivového oleje extra virgin. Ozdobíme zelenou natí a můžeme podávat.

5

Zelená čočka z jednoho hrnce s cuketou a rajčátky: Nejdříve uvaříme půl hrnku zelené čočky podle návodu a slijeme. V misce smícháme šťávu z jednoho citrónu, nakrájené 3 stroužky česneku, lžíci olivového oleje a sůl. Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibulku, přidáme směs s citrónem, přidáme oloupaná a nakrájená 2 rajčata a restujeme asi 4 minuty. Poté vmícháme jednu střední cuketu nakrájenou na plátky a dusíme další 4 minuty. Přidáme uvařenou čočku a podlijeme horkou vodou tak, aby byla těsně nad směsí. Na mírném ohni dusíme asi 20 minut, dokud plátky cukety nezměknou. Ochutíme oreganem, bazalkou nebo sušenou mátou a podáváme.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na luštěninové pomazánky | recept
Luštěninové pomazánky | recept. Luštěniny jsou bohužel velmi opomíjené v našich běžných jídelníčcích. Jsou poměrně kvalitním zdrojem rostlinných bílko…
Jak uvařit čočkovou polévku | recept
Recept na čočkovou polévku. Čočkovou polévku mají rádi malí i velcí. Čočková polévka je ale oblíbená i hospodyňkami – je uvařená brzy, suroviny na jej…
Jak udělat čočku na kyselo | recept
Jak udělat čočku na kyselo | recept. Vynikající oběd vhodný třeba na Nový rok. Recept na čočku na kyselo je jednoduchý a nenáročný. Postupujte při pří…
Jak uvařit čočku po indicku | recept
Čočka po indicku | recept. Pokud Vás už nebaví čočka nakyselo, máme pro Vás orginálnější způsob, jak čočku připravit. Zkuste si uvařit červenou čočku…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.