Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit výtečnou rybí polévku z kapra se zeleninou?

rybí polévka se zeleninou

Polévka z kapra patří k těm nejtradičnějším svátečním jídlům českých Vánoc. Mnozí si ji spojují s dětstvím, rodinnou atmosférou a vůní, která se line z kuchyně v době, kdy se smaží řízky a na stole se leskne bramborový salát. Přestože bývá často opomíjená, správně připravená kapří polévka se zeleninou je opravdovou lahůdkou – jemná, voňavá, plná chuti a krásně zahřeje v zimním období.

Tajemství dobré kapří polévky

Základem je kvalitní ryba, ideálně čerstvý kapr z domácího chovu. Při čištění a porcování si nechte odložit hlavu, skelet a vnitřnosti (játra a jikry) – právě ty dávají vývaru typickou chuť. Důležitá je i zelenina, která polévku zjemní a vyváží. Mrkev dodá příjemnou nasládlost, petržel svěžest a cibule hloubku.

Recept na kapří polévku se zeleninou

Ingredience (na 4 porce):

  • 1 kapří hlava (bez žáber) a kousek skeletu
  • 1–2 kapří jikry nebo játra
  • 2 větší mrkve
  • 1 petržel
  • 1 menší cibule
  • 1 kousek celeru
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • Sůl, pepř
  • Nasekaná petrželka na ozdobu

Postup

  1. Vývar
    Do hrnce vložte očištěnou hlavu, skelet, koření a kousky cibule, zalijte asi 1,5 litrem studené vody a pomalu přiveďte k varu. Odebírejte pěnu a vařte na mírném ohni zhruba 45 minut, dokud se maso neodděluje od kostí.
  2. Zelenina
    Mrkev, petržel a celer nakrájejte na kostičky. V jiném hrnci rozpusťte máslo, krátce na něm zeleninu osmahněte, zasypte moukou a vytvořte světlou jíšku. Tu zalijte scezeným rybím vývarem a dobře promíchejte.
  3. Dokončení
    Přidejte maso obrané z hlavy a kostí, osolené jikry nebo játra (vložte je až nakonec, aby se nerozvařily) a vařte dalších 10 minut. Dochuťte solí a pepřem.
  4. Podávání
    Polévku servírujte horkou, posypanou nasekanou petrželkou a kouskem čerstvého pečiva.

 

Polévka z kapra s mrkví je symbolem českých Vánoc, který se vyplatí zachovat. Její chuť je harmonická, hřejivá a připomíná, že sváteční kouzlo tkví v jednoduchosti a poctivosti. Stačí chvíle trpělivosti – a z obyčejného kapra vznikne polévka, kterou si každý rok zamilujete znovu.

Tipy

  • Žábry z hlavy vždy odstraňte – dodaly by polévce hořkost.
  • Pokud chcete jemnější chuť, můžete část vývaru nahradit trochou mléka nebo smetany.
  • Polévku lze ozdobit i domácími krutony z opečeného rohlíku na másle.
Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články