Přejít k hlavnímu obsahu

Jak naložit bůček, aneb jak udělat domácí slaninu | recept

Jak naložit bůček, aneb jak udělat domácí slaninu | recept . Česnekem provoněný bůček naložený ve slaném nálevu a následně podávaný s čerstvým chlebem s hořčicí a cibulí, případně doplněný kyselou okurkou. Tak neváhejte a zcela snadno a rychle, tedy až na dobu nutného uležení, si takové „retro“ jednohubky připravte. A nenechte se zmýlit tím, že tato pecka není zrovna pro princezny. I v nich bude mizet hodně rychle. Zvláště s vychlazeným pivem.

Co je potřeba

Uvedené množství odpovídá 1 středně velké sklenici

  • 400 g vepřového bůčku bez kosti
  • ½ velkého česneku (dle chuti, cca 10 stroužků)

Na nálev tzv. solanku

  • 0,5 l vody
  • 50 g soli
  • 3-4 ks bobkového listu
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček černého pepře
  • ½ lžičky mletého pepře
  • 1 lžička římského kmínu

 

 

1

Nejprve se pusťte do přípravy solanky. Do hrnce dejte sůl, bobkový list, nové koření, černý pepř (celý i mletý) a římský kmín. Přísady zalijte 0,5 litrem vody a na středním plamenu vařte přibližně 2 minuty, pak odstavte z plotny a nechejte koření v solance působit.

2

Z bůčku seřízněte kůži a nakrájejte jej na plátky přibližně 0,5 cm silné. Samozřejmě můžete zvolit slabší či silnější variantu, záleží na vašem uvážení.

3

Česnek nakrájejte na tenké plátky.

4

Nyní již máte vše připraveno a můžete začít vrstvit. Na dno čisté sklenice položte pár plátků česneku.

5

Na něj rozložte plátky bůčku.

6

Na vrstvu bůčku položte opět plátky česneku a do stran sklenice vložte bobkové listy ze solanky.

7

Na česnek opět navrstvěte bůček.

8

Nakonec zasypte česnekem a zalijte přecezenou solankou. Je potřeba, aby se solanka dostala všude, tudíž pokud se ve sklenici vytvoří bubliny, mírně se sklenicí klepněte o linku, či vidličkou bublinu ve sklenici jednoduše prošťouchněte. Sklenici uzavřete a dejte alespoň na týden do lednice uležet.  V lednici při dobrém skladování vydrží opravdu dlouho.

9

Po proležení plátky bůčku vyjměte z nálevu, případně osušte a podávejte na čerstvém chlebu s hořčicí nebo jen tak, s jakýmkoliv jiným pečivem. Určitě ale přihoďte kyselé okurky či jinou nakládanou zeleninu. No a vychlazené pivo je přímo nutností, takže v podstatě ho můžete považovat za neoddělitelnou součást receptu.

Římský kmín je v obchodem běžně dostupný, a i přes použitou jednu lžičku jej opravdu doporučuji zakoupit. Má specifickou chuť a vůni. Pokud ale neseženete, sáhněte po anýzu či semínkách koriandru. Chutí i vůní je jim nejvíce podobný. A když půjde opravdu do tuhého, přidejte kmín klasický, solanka s ním bude o něco méně řízná a aromatická.  

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články