Přejít k hlavnímu obsahu

Jak namíchat hanácký bramborový salát | recept

Hanácký bramborový salát | recept. Recept na Hanácký salát je z mé sbírky receptů. Byl otištěn před lety v jednom magazínu a pochází ze soutěže vánočních bramborových salátů. Porota ho hodnotila vysoko, mám dojem, že se umístil na předních místech. Salát jsem vyzkoušela a velmi mně chutnal. Je hezky barevný a vzhledem k absenci majonézy i lehčí než klasika. Zkuste ho také!

Co je potřeba

  • 750 g den předem vařených brambor
  • 1 červená cibule
  • 2 střední jablka
  • 3 menší papriky (zelená, červená, žlutá)
  • několik malých kyselých okurek
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • podle chuti ocet
  • zelená petržel
  • lžíce hořčice
  • trochu oleje
  • 50 g slaniny
1

Aby se bramborový salát povedl, je nutné mít správné brambory. V prodejnách je povinnost označovat brambory podle varného typu. Nejvhodnější jsou salátové, označené písmenem A. Dobrý salát bude i z brambor přílohových (univerzálních), jsou označeny písmenem B. Někdy se setkáte i s označením A-B, tzv. přechodovými typy. Vždy se však vyhněte bramborám označenými písmenem C, rozvářejí se a dobrý salát z nich nikdy neuděláte. Hodí se na kaše a bramborová těsta. Brambory na salát si uvařte ve slupce den předem, aby měly čas dokonale vychladnout. Studené je pokrájejte na kostky.

2

Jablka oloupejte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na stejně velké kostky jako brambory. Jablka volte mírně navinulá. Máte-li možnost mít dvě různé odrůdy, salátu to prospěje.

3

Červenou cibuli nakrájejte na kostky a rozeberte po vrstvách na jednotlivé kousky. Červená cibule má jemnější chuť než klasická žlutá a výhodou je její barva, do salátu se hodí.

4

Papriky volte raději menší a pro pestrost salátu každou jiné barvy. Odstraňte jádřinec a vnitřní lišty, papriky nakrájejte na stejně velké kousky a přidejte k ostatním ingrediencím.

5

Do salátu přidejte okurky podle chuti. Vhodnější budou menší, jsou pevnější a neobsahují tolik vody.

6

Nakonec salát osolte, přidejte pepř, olej, ocet, hořčici a zelenou petrželovou nať. Salát promíchejte. Kdo chce, může ho nechat jen tak, už teď je vynikající. 

7

Poslední přísadou jsou drobné kostičky vyškvařené slaniny. Salát jimi posypte nebo je do něj lehce vmíchejte. Salátu prospěje alespoň hodina odležení v chladu.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články