Přejít k hlavnímu obsahu

Jak používat lněné semínko | rady a tipy

10. Duben 2019

Jak používat lněné semínko | rady a tipy. Lněné semínko je výborným zdrojem omega 3 mastných kyselin, lignanů a vlákniny, pomáhá při léčbě i prevenci mnoha nemocí. Má protizánětlivé účinky a blahodárně působí na kůži i sliznice. Lněné semínko ocení nejen nastávající maminky, ale i lidé trpící zácpou, obezitou či rakovinou prsu. Přináším tipy, jak lněné semínko použít.

Co je potřeba

balení lněných semínek

1

Základní informace:

Kde je seženu? Semínka jsou k dostání v prodejnách zdravé výživy, v některých drogeriích a supermarketech. Prodávají se celá nebo drcená. Ta drcená rychle oxidují – žluknou, proto je lepší je rychle spotřebovat nebo kupovat raději celá.

Kolik jich mohu sníst denně? Doporučená denní dávka jsou 2 polévkové lžíce pro dospělého člověka.

Jak je konzumovat? Celá semínka můžete těsně před použitím pomlít na mlýnku nebo pořádně rozkousat. Jedině tak z nich získáte potřebné živiny.

Kam je nasypat? Lze je přidat do jogurtu, kaše, polévky, pečiva, koláčů apod.

2

Tipy k použití lněného semínka:

Náhrada za vejce: Ve veganských receptech má lněné semínko své stálé místo, lze jím totiž nahradit vejce a to tak, že 1 lžíci semínka smícháte se 2 lžícemi studené vody a rozmixujete. Vytvoří se lepivý gel.

Usnadnění porodu: Pro správnou lubrikaci porodních cest se lněné semínko doporučuje užívat od 35. týdne těhotenství. Oblíbený odvar připravíte zalitím lžičky semínka 0,5 l horké vody a necháním 15 minut odstát. Semínko lze také pořádně rozkousat a zapít dostatkem vody nebo nechat namočené přes noc ve studené vodě.

Proti zácpě: 1 až 2 lžičky lněného semínka zalijte sklenicí horké vody, nechte odstát 2 hodiny a vypijte před spaním.

Recept na rychlé slané krekry:

Ingredience: 10 lžiček lněných semínek, 2 lžičky sezamových semínek, 1 dcl vody, půl lžičky mořské soli.

Postup přípravy: 6 lžiček lněných semínek rozemelte, např. na mlýnku na kávu, smíchejte s ostatními přísadami a nechejte 1 hodinu odležet. Poté vyložte plech pečicím papírem a hmotu rozetřete přibližně do výšky půl centimetru. Rozkrájejte na čtverečky a dejte péci asi na 25 minut do trouby předehřáté na teplotu 170 °C. Lze podávat s různými dipy či pomazánkami.

Upozornění: Lidé s potravinovými alergiemi, krvácivými projevy a diabetici by měli konzumaci lněného semínka konzultovat s lékařem.

  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak pěstovat pohanku | rady
Jak pěstovat pohanku | rady. Pohanka je obilovina, která je ceněna pro její obsah rutinu, který zvyšuje pružnost cévních a žilních stěn. Sni…
Jak a proč využít karob
Karob je plod rohovníku obecného. Karobu se též říká svatojánský chléb. Díky své přirozeně sladké chuti je karob často využíván jako náhražka kakaa. J…
Jak zdravě solit
Sůl kamenná nebo mořská? S jódem nebo bez? Kolik a jak? Sůl, neboli chlorid sodný (NaCl), je pevnou součástí naší stravy a vyvstává u ní spousta otáze…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.