Přejít k hlavnímu obsahu

Jak poznat lišky a stročky | recept na liškovou omáčku

26. Září 2017

Lišky z rodu Cantharellus a jemu příbuzných rodů patří mezi nejvyhledávanější jedlé houby. Jsou velmi citlivé na čistotu životního prostředí. V posledních letech se jejich výskyt v našich lesích zvýšil. Mají-li lišky vhodné podmínky pro růst, tzn. dostatek vláhy, rostou ve skupinách o mnoha plodnicích. Pojďme si představit nejznámější druhy lišek, které byste rozhodně měli ochutnat. Jak se lišky v kuchyni využívají? Zkuste si připravit například liškovou omáčku s noky.

Co je potřeba

Co je potřeba na liškovou omáčku:

  • 1 kus menší cibule
  • kousek anglické slaniny
  • houby lišky
  • smetana
  • kopr
1

Liška obecná (Cantharellus cibarius) je barevně velmi proměnlivý druh, nejčastěji okrově žlutý. Klobouk má zvlněný, laločnatý okraj, větší plodnice ho mají uprostřed vmáčklý. Na spodní straně klobouku jsou vidlené nebo i zvlněné lištny, sbíhající se na třeň. Celá plodnice je tuhá, má příjemnou vůni (uvádí se pomerančová) a má mírně štiplavou chuť. Téměř nikdy nebývá napadena hmyzem. Liška obecná roste nejčastěji v jehličnatých lesích od června do pozdního podzimu. Najít se dá i v lese listnatém, třeba pod duby, je stejně vynikající, pouze má světlejší barvu (liška bledá).

2

Liška se hodí do bramborové polévky, kulajdy, k nakládání i k sušení, ale pak mírně zhořkne. Zkuste si připravit noky s liškovou omáčkou. Noky s liškovou omáčkou | recept: Pokrájejte menší cibuli a kousek anglické slaniny na kostičky. Osmahněte, přidejte lišky předvařené 5 minut v osolené vodě a vyduste vodu, kterou houby pustí. Pak lehce zalijte smetanou a přidejte pokrájený kopr. Podávejte s vařenými noky. Je to rychlé a chutné jídlo.

3

Liška nálevkovitá (Cantharellus tubaeformis) je houbička méně masitá než liška obecná, ale roste obvykle v tak velkém množství, že se jí vyplatí sbírat jak k běžné kuchyňské úpravě, tak k sušení. Roste několik let na stejném místě. Má klobouk v různých odstínech tmavěhnědé barvy. Klobouk je nálevkovitý s nepravidelně zvlněným okrajem. Třeň je většinou dutý se sbíhajícími se lištnami. Tato neprávem opomíjená houbička se vyznačuje jemnou chutí.

4

V kuchyni se liška nálevkovitá, pro svoji jemnou a příjemnou chuť, využívá zejména k rybám, do polévek a do různých směsí při nakládání. Mnozí znalci tvrdí, že právě z lišky nálevkovité je možno připravit nejlepší a nejchutnější falešnou dršťkovou.

5

Stroček trubkovitý (Craterellus cornucopioides) je příbuzný liškám. Je to velice dekorativní houba, jejíž plodnice připomínají květy petunií. Má tmavohnědou barvu přecházející až do černa s lehkým ojíněním. Najdeme ho především na vápencových půdách v listnatých, ale i jehličnatých lesích. V posledních letech je jeho výskyt na některých místech velmi hojný. Stroček je velmi oblíbenou a ceněnou houbou ve Francii a Německu, kde se prodává na trzích. Němci mu říkají Totentrompete ─ trumpeta mrtvých. Má mírnou a příjemnou chuť. Upravuje se jako falešná husí krev a je i nepostradatelnou součástí vánočního kuby. Výborný je spolu s kořením pod pečené kuře.

Tyto houby si těžko s něčím spletete, přesto radím, buďte opatrní.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirka K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Obrázek není k dispozici
Zeleninové a jiné farmářské trhy jsou v plném proudu a s nadcházející houbovou sezonou se v prodeji začnou objevovat i prodejci hub. V našem článku se…
Červená čočka je jediná luštěnina, která nenadýmá, stačí jí krátká doba vaření, je zdravá a v kuchyni s ní lze vykouzlit spoustu lahodných jídel. Obsa…
Exotické ovoce | přehled. V období okolo Vánoc se začínají v obchodech objevovat ovocné druhy, které nejsou na pultech běžně. Ne každý prodavač je sch…