Co je potřeba

  • 1 kg jahod
  • 0,5 kg cukru krystal nebo krupice
  • 1 kávová lžička kyseliny citronové
  • vanilka, kokos, plátky růží, meduňka, máta.....(podle požadované příchuti)
  • pro netrpělivé lze cukr nahradit želírovacím cukrem
1

Jahody očistíme, pokrájíme na menší kousky a promícháme s kyselinou citronovou a cukrem. Necháme přes noc stát v chladu. Jahody pustí šťávu. Druhý den přes síto jahody přecedíme, šťávu nalijeme do širokého kastrolu a zbytek jahod ze síta odložíme stranou. Později tyto zbytky využijeme. Přecezenou jahodovou šťávu za stálého míchání odpařujeme asi na polovinu původního množství. Přidáme zbytek jahod a vaříme do zhoustnutí. Je důležité mít co nejširší nádobu a připravovat džem nejvýše z 1 kg jahod na jednu dávku. Pak si takto připravovaný džem podrží hezkou barvu. Před plněním do skleniček necháme hotovový džem asi 5 minut stát (občas zamícháme). Jahodový džem je velmi náchylný k plesnivění, proto doporučuji zavařit. Používáte-li želírovací cukr, stačí obrátit na 10 minut víčkem dolů.

2

Ochucený jahodový džem bylinkami v poslední době nabývá na oblibě. Vhodná je kombinace s mátou (můj favorit), meduňkou, květy černého bezu nebo levandule. Všechny bylinky se přidávají na posledních pár minut varu. Pak je odstraňte a na dno každé skleničky vložte snítku (list) čerstvé bylinky a nalijte hotový džem. Rozhodnete-li se pro meduňku, přidejte ji až do hotového džemu na 10 minut. Meduňka by varem ztratila typickou citronovo-medovou vůni. Výbornou příchuť dá džemu také mateřídouška.

3

Pro milovníky kokosu jeden tip na jahodový džem s kokosem. Do odpařené šťávy přidáme hrst kokosu spolu se zbytkem jahod a vaříme do zhoustnutí. Tento džem je velmi chutný, jahody a kokos se výborně doplňují. Množství kokosu si regulujte podle chuti. Ale pozor, čím víc ho přidáte, tím méně červený džem bude. Džem bude mít po přidání většího množství kokosu barvu došeda.

4

Další vyzkoušená příchuť je růžová. Natrhejte okvětní plátky růže stolisté, svraskalé nebo šípkové. Jedlé jsou všechny květy růží. Do marmelády se kvůli barvě přidávají červené nebo růžové růže (druhy, které voní). Na 1 kg jahod stačí čtvrtlitrový hrnek růžových lístků. Lístky přelijeme trochou vroucí vody a necháme přes noc louhovat. Druhý den je rozmixujeme a vaříme s jahodami. Džem má příjemnou chuť jahod a vůni růží cítíte na jazyku. Nepřehánějte to s množstvím lístků růží. Džem by mohl chutnat jako sprchový gel.

5

A pro toho, kdo nemá rád experimenty, doporučuji přidat k jahodám celý vanilkový lusk. Jahody s vanilkou jsou klasika, která zachutná každému. Do skleniček přidáme kousek vyvařeného lusku jako ozdobu.

Tipy

Kdo nemá moc času a nevadí mu použití želírovacího cukru, postupuje dle návodu uvedeném na obalu.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4
Average: 4 (7 votes)