Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit bílý nugát | recept na cukrovinku

Jak připravit bílý nugát | recept na cukrovinku. Bílý nugát určitě znáte jako pouťovou cukrovinku, nebo z obchodů jako košický med. My jsme mu říkali měkký turecký med a patřil k oblíbeným sladkostem. Jestliže vám zbyly vaječné bílky a nevíte co s nimi, zkuste si tuto sladkou pochoutku připravit. Rozkrájená na malé kousky může být i jedním z druhů vánočního cukroví.

 

Co je potřeba

  • 5 bílků
  • 200 g krupicového cukru
  • 100 g medu
  • 400 g směsi ořechů a mandlí
  • dortové oplatky
1

Cukr a med smíchejte a zahřívejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Směs stále míchejte. Jakmile se cukr spojí s medem v hustý roztok, odstavte.

2

Vyšlehejte ve vodní lázni tuhý sníh z bílků. Do pevného sněhu tenkým pramínkem přilévejte horký med s cukrem a stále šlehejte, nejlépe za pomoci kuchyňské techniky.

3

Šlehejte tak dlouho, dokud není hmota hustá. Správně ušlehaná se odlučuje od nádoby. Vyjměte misku  z lázně a šlehejte do vychladnutí. 

4

Do vychladlé cukrové směsi vmíchejte směs různých druhů ořechů a mandle. Můžete je předem lehce a nasucho opražit na pánvi nebo v troubě. Na fotografii jsou rozinky, ale před nimi varuji. Zkusila jsem je přidat a opravdu to není dobré. Nugát je hodně sladký a rozinky působily rušivě, byly výrazně kyselé. 

5

Takto připravenou ořechovou hmotu rozetřete na dortové oplatky asi na výšku tři čtvrtě centimetru. Přikryjte další oplatkou a zatěžkejte třeba pekáčkem s vodou nebo kuchyňským prkýnkem. Nechte v pokojové teplotě 24 hodin. Pak krájejte na řezy a můžete zdobit čokoládovou polevou.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.