Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit bramboráky s ovesnými vločkami pečené v troubě | recept

Bramboráky s ovesnými vločkami pečené v troubě | recept. Bez nadsázky lze říci, že bramboráky jsou českou specialitou. Často se místně liší jeho varianty a rodina od rodiny má jistě svůj zaručený recept. Bramboráky však bohužel nepatří mezi dietní a zdravá jídla. Pokud bez něj nemůžete být, ale zrovna se snažíte zredukovat svou váhu nebo se snažíte stravovat co nejzdravěji, zkuste se inspirovat následujícím receptem. Oproti klasickým předpisům na bramborové placky jsou mezi suroviny zařazeny i ovesné vločky, díky nimž budou bramboráky křupavější a trochu zdravější. Zásadní změnou oproti běžné přípravě je jejich upečení v troubě.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

  • ½ kg brambor
  • 2 menší hrsti ovesných vloček
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 vejce
  • mléko dle potřeby (záleží především na bramborách)
  • hrst čerstvé majoránky
  • 2 stroužky česneku (či dle chuti)
  • rostlinný olej na pomazání
  • sůl na dochucení
1

V prvním kroku si připravíme hlubší mísu, do ní nasypeme vločky a zalijeme je mlékem, aby byly tak akorát ponořené. Odložíme stranou, vločky během chvíle nabobtnají. Troubu předehřejeme na teplotu 180 °C. Mezitím si oloupeme brambory a na jemno je nastrouháme do cedníku položeného na jiné míse. Asi po 10 minutách slijeme přebytečnou tekutinu. Poté brambory smícháme s nabobtnalými vločkami a přisypeme mouku. Její množství můžete změnit podle osobní chuti.

2

Rozklepneme vejce, přilijeme ho do bramborové směsi a promícháme. Dále zbavíme česnek slupky a prolisujeme ho k bramborám. Čerstvou majoránku propereme, nasekáme nadrobno a přisypeme k ostatním surovinám. Osolíme a všechno důkladně promícháme.

3

Plech potáhneme pečicím papírem. Sběračkou na něj pak rozetřeme bramborovou směs a vytvoříme malé bramboráčky. Do hrníčku si nalijeme trochu rostlinného oleje a pomocí mašlovačky potřeme trochu každý bramborák.

4

Plech vložíme do trouby a pečeme přibližně 8 minut po každé straně. Bramboráky sundáváme z plechu, když začnou po stranách zlátnout. Nenechte je ale zezlátnou po celé ploše, snadno totiž ztvrdnou.

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.