Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit bramborové „klobásy“ | recept

22. Duben 2019
Jak připravit bramborové „klobásy“ | recept

Bramborové „klobásy“ | recept. Dnešní recept sice není nejzdravější, ale jednou za čas si ho může dovolit (skoro) každý. Bramborové „klobásy“ mají s klobásou společný jen vzhled a název, jedná se o smažené těsto z brambor, plněné směsí uzeného masa, cibule a sýra. Spirálky se dají podávat jako samostatný pokrm nebo příloha ke špenátu. Chutnají teplé a studené možná ještě lépe. Vyzkoušejte bramborové „klobásy“, postup s fotografiemi následuje.

Co je potřeba

Těsto:

  • 220 g polohrubé mouky
  • 500 g vařených brambor
  • 1 celé vejce
  • 1 lžička soli
  • 30 g změklého másla

Náplň:

  • 300 g uzeného masa
  • 50 g strouhaného tvrdého sýra
  • 1 středně velká cibule
  • mletý pepř dle uvážení

Dokončení:

  • bílek na potření
  • sádlo na smažení
1

Nejprve si připravíme náplň do bramborového těsta. Libovější uzené maso umeleme na masovém strojku spolu s cibulí a tvrdým sýrem. Sýr volte chuťově výraznější, např. čedar. Okořeňte pepřem a promíchejte, přísady se musí rovnoměrně rozptýlit.

2

Den předem uvařené brambory rozstrouhejte na jemném struhadle a v misce promíchejte s moukou a solí. Pak přidejte na malé kousky naporcované změklé máslo a vejce. Vypracujte tužší těsto.

3

Těsto rozdělte na dvanáct stejně velkých kousků. Bramborové těsto se musí rychle zpracovávat, proto práci nepřerušujte a ihned pokračujte. Těsto delším stáním řídne.

4

Z každého kousku rukou vymodelujte váleček a následně ho rozválejte na tloušťku 2 mm. Vyválené těsto by mělo mít rozměry zhruba 20 x 7 cm. Těsto potřete bílkem a do středu, po celé délce, rozložte připravenou nádivku

5

Volné okraje přeložte přes sebe a zarolujte, aby se těsto spojilo a vznikl „had“. Pak váleček stočte do spirály, stejně jako kdyby to byla vinná klobása. Konec zajistíte špejlí nebo párátkem.

6

Bramborové klobásy smažte ve vyšší vrstvě oleje. Po usmažení přebytečný tuk odsajte papírovým ubrouskem. Podávejte teplé jako přílohu ke špenátu. Mohou se konzumovat i jen tak, bez přílohy, teplé i studené. Dobrou chuť!

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak si upéct brambory s česnekem | recept
Jak si upéct brambory s česnekem | recept
Pečené brambory s česnekem | recept. Pečené brambory s česnekem jsou levné jídlo, které se dá jíst jen tak, zapíjené kyškou nebo mlékem. Dělám je, kdy…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.