Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit bramborové „klobásy“ | recept

22. Duben 2019

Bramborové „klobásy“ | recept. Dnešní recept sice není nejzdravější, ale jednou za čas si ho může dovolit (skoro) každý. Bramborové „klobásy“ mají s klobásou společný jen vzhled a název, jedná se o smažené těsto z brambor, plněné směsí uzeného masa, cibule a sýra. Spirálky se dají podávat jako samostatný pokrm nebo příloha ke špenátu. Chutnají teplé a studené možná ještě lépe. Vyzkoušejte bramborové „klobásy“, postup s fotografiemi následuje.

Co je potřeba

Těsto:

  • 220 g polohrubé mouky
  • 500 g vařených brambor
  • 1 celé vejce
  • 1 lžička soli
  • 30 g změklého másla

Náplň:

  • 300 g uzeného masa
  • 50 g strouhaného tvrdého sýra
  • 1 středně velká cibule
  • mletý pepř dle uvážení

Dokončení:

  • bílek na potření
  • sádlo na smažení
1

Nejprve si připravíme náplň do bramborového těsta. Libovější uzené maso umeleme na masovém strojku spolu s cibulí a tvrdým sýrem. Sýr volte chuťově výraznější, např. čedar. Okořeňte pepřem a promíchejte, přísady se musí rovnoměrně rozptýlit.

2

Den předem uvařené brambory rozstrouhejte na jemném struhadle a v misce promíchejte s moukou a solí. Pak přidejte na malé kousky naporcované změklé máslo a vejce. Vypracujte tužší těsto.

3

Těsto rozdělte na dvanáct stejně velkých kousků. Bramborové těsto se musí rychle zpracovávat, proto práci nepřerušujte a ihned pokračujte. Těsto delším stáním řídne.

4

Z každého kousku rukou vymodelujte váleček a následně ho rozválejte na tloušťku 2 mm. Vyválené těsto by mělo mít rozměry zhruba 20 x 7 cm. Těsto potřete bílkem a do středu, po celé délce, rozložte připravenou nádivku

5

Volné okraje přeložte přes sebe a zarolujte, aby se těsto spojilo a vznikl „had“. Pak váleček stočte do spirály, stejně jako kdyby to byla vinná klobása. Konec zajistíte špejlí nebo párátkem.

6

Bramborové klobásy smažte ve vyšší vrstvě oleje. Po usmažení přebytečný tuk odsajte papírovým ubrouskem. Podávejte teplé jako přílohu ke špenátu. Mohou se konzumovat i jen tak, bez přílohy, teplé i studené. Dobrou chuť!

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články