Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit bramborový koláč bez mouky | recept

20. Leden 2015

Recept na bramborový koláč s mandlemi a citronovou polevou. Brambory sice nejsou tradiční surovinou pro přípravu moučníků, ale v tomto receptu tvoří dokonalé spojení s mandlemi a citronovou polevou, která z tohoto koláče dělá nevšední zážitek. Pravda, nezvyklá chuť brambor na sladko sice nemusí být pro každého lákavá, ale pokud překonáte prvotní rozpaky, pak si tento šťavnatý koláč jistě zamilujete.

Co je potřeba

Na jednu koláčovou formu o průměru 30 cm budeme potřebovat:

250 g másla
200 g přírodního třtinového cukru
4 vejce
250 g uvařených, vychladlých brambor
175 g mletých mandlí
1 citron
2 lžičky prášku do pečiva
cukr moučka (na polevu) – množství dle chuti

1
Uvařené brambory necháme úplně vychladnout. Poté je oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Troubu předehřejeme na 180 °C. Máslo necháme změknout a pak ho utřeme s cukrem do pěny. Postupně přidáváme jedno vajíčko po druhém. Měla by nám vzniknout tekutější konzistence, z níž postupně vyšleháme pěnu.
2
Dále přisypeme mleté mandle, nastrouhané brambory, citronovou kůru z jednoho citronu a prášek do pečiva a promícháme. Citronová kůra by ideálně měla být z biocitronu, ovšem pokud použijeme „běžný“ citron, který má chemicky ošetřenou kůru, je třeba ho pořádně umýt teplou vodou. Jinou možností je samozřejmě použít i sušenou kůru z chemicky neošetřeného citronu. Můžeme použít i ruční mixér, směs bude jemnější a brambory se lépe rozmělní.
3
Do formy vymazané a vysypané hrubou moukou nalijeme těsto a rozetřeme do roviny. Místo vymazávání můžeme zvolit i pečicí papír. Záleží jen na tom, co upřednostňujeme či co nám dovolí naše koláčová forma. Avšak musíme počítat s tím, že pečicí papír nám neumožní dokonalý kulatý tvar.
4
Syrový bramborový koláč vložíme do předehřáté trouby. Během pečení v troubě si připravíme citronovou polevu. Z citronu vymačkáme všechnu šťávu, postupně přispáváme cukr moučku a mícháme dohladka. Množství cukru volíme dle toho, zda máme radši kyselejší nebo sladší polevu.
5
Koláč pečeme dozlatova. Trvá to asi 30 minut. Hotový musí být lehce nazlátlý, ale při klasické zkoušce špejlí bychom zde nepochodili, koláč neobsahuje mouku a brambory zůstávají přirozeně „vlhké“ a tvoří tak šťavnatou chuť koláče. Když je koláč upečený, vyjmeme ho z trouby a ještě teplý moučník ihned poléváme citronovou polevou. Vychladlý moučník krájíme na řezy a podáváme.
Autor: marketahoz | Zobrazit autorská práva

Fotografie k receptu na bramborový koláč: autorka

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články