Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit bulharský salát s vepřovým masem | receptura z Norem studené kuchyně

Bulharský salát s vepřovým masem je upravená receptura z Norem studené kuchyně vydané v roce 1958. Receptura je uvedena pod číslem 0527. Všechny složky jsou zachovány, jen množství jsem upravila na desetinu. Přece jen salát ze 3 kilogramů masa je na běžnou domácnost trochu moc. Salát je výborný, doporučuji přidat feferonku, aby byl ještě pikantnější. Myslím si, že maso by šlo nahradit dobrou uzeninou, ale to už nechám na vás.

Co je potřeba

  • 300 g pečené vepřové kýty
  • 144 g sterilované kapie bez nálevu
  • 100 g rajského protlaku
  • 170 g cibule
  • 260 g sterilovaného zeleninového leča
  • 20 g červeného vína
  • 15 g soli
  • 5 g cukru
  • 1 g divokého koření
  • 70 g oleje
  • 7 g česneku
  • 15 g 8% octa
  • 10 g worcesteru
1

Pečené vepřové maso z kýty nakrájejte na drobné kostičky. Maso musí být studené, lze využít zbytek masa z předešlého dne. 

2

Cibuli překrojte na polovinu a nakrájejte na půlkolečka. Ty pak rozdělte na proužky a na oleji ji poduste při mírné teplotě. Cibule nesmí zhnědnout, musí zůstat bílá.

3

K cibuli přidejte rajský protlak, červené víno (ano, množství v gramech), sůl, cukr a koření divočina. Pokud nemáte hotové divoké koření, namíchejte si ho sami z nového koření, pepře, bobkového listu a jalovce. Směs zvolna 20 minut povařte, ke konci přidejte ocet a worcester. Poté nechte vystydnout.

4

Do vystydlé marinády vmíchejte sterilované lečo a připravené nakrájené maso i se šťávou z pečení, máte-li ji.

5

Kapii nechte okapat z nálevu a pokrájejte ji na proužky, česnek prolisujte a obě přísady důkladně promíchejte s ostatními ingrediencemi.

6

Salát nechte několik hodin odležet v chladničce. Podává se obložený jako předkrm nebo s pečivem.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.