Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit cizrnový salát s tuňákem | recept

Cizrnový salát s tuňákem | recept. Jestliže si chcete připravit lehkou, zdravou a výživnou večeři, máme pro Vás tip. Zkuste cizrnový salát s tuňákem podle našeho receptu. Postup naleznete na následujících řádcích. Pro přípravu cizrnového salátu můžete použít cizrnu z plechovky, jídlo pak budete mít připravené během chvíle.

Co je potřeba

  • 1 plechovka cizrny (nebo asi 100 g sušené)
  • 120 g konzerva tuňáka ve vlastní šťávě nebo v olivovém oleji (nejlépe v kouscích)
  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř, čerstvé bylinky (např. petrželka či bazalka)
  • Čerstvá zelenina dle chuti – salátová okurka, rajčata, ledový salát, mrkev, paprika apod.
1

Cizrna obsahuje bílkoviny, vlákninu i tuky, ale také velké množství sacharidů. Naleznete v ní také vitamíny skupiny B, vitamíny E, C a provitamín A, z minerálů pak vápník, železo, fosfor, hořčík, zinek a další.

Cizrna Vám mimo jiné pomůže s trávením, posiluje obranyschopnost organismu, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, udržuje stabilní hladinu cukru v krvi, chrání srdce a cévy před onemocněním a pozitivně ovlivňuje nervovou soustavu.

2

A jaký je postup?

Sušenou cizrnu přebereme a namočíme na 12 hodin do vody, poté ji slijeme a uvaříme v čisté vodě doměkka, což může trvat kolem 2 hodin. Cizrnu vaříme nejlépe s bylinkami, třeba se saturejkou či majoránkou. Poté co změkne, ji můžeme osolit. Cizrnu z konzervy pouze slijeme a můžeme ji okamžitě použít pro přípravu salátu. Další tipy, jak správně vařit luštěniny, naleznete zde: Jak správně vařit luštěniny | recept na čočkový hamburger.

3

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kousky, zbylou zeleninu omyjeme, případně oloupeme a také nakrájíme. Cizrnu smícháme se slitou konzervou tuňáka, přidáme čerstvou zeleninu cibuli, bylinky, sůl a pepř dle chuti.

4

Nakonec salát ochutíme zálivkou připravenou smícháním prolisovaného stroužku česneku s třtinovým cukrem, olivovým olejem a citronovou šťávou.

5

Salát pořádně promícháme a podáváme jej třeba s kouskem citronu a čerstvými bylinkami.

  • Místo citronu můžete použít limetku.
  • Pokud použijete tuňáka v olivovém oleji, stačí olej slít a použít jej pro přípravu zálivky.
  • Do salátů se dá použít také naklíčená cizrna.
  • Pro obměnu můžete do salátu přidat také vařené vejce nebo kousky avokáda.
Autor: Jana F. | Zobrazit autorská práva

Fotografie: Jana F.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Tapiokový pudink | recept. Ještě jste neslyšeli o tapioce? Jedná se o škrob, jenž se získává z kořene manioku. V kuchyni tapioku využijete pro zahuště…