Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit čokoládovo-kávový dezert s agarem

Jak připravit čokoládovo-kávový dezert s agarem | recept na čokoládové želé. Lahodné čokoládové želé s kávovou příchutí bude chutnat dětem i dospělým. Dezert připravíte velmi snadno a může být i v odlehčené verzi. Stačí zaměnit smetanu ke šlehání za mléko a cukr nahradit třeba práškovou stevií. Recept je vhodný i pro vegetariány, želírovací látka agar-agar není živočišného původu, tak jako želatina. Agar se vyrábí z mořských řas a musí se krátce povařit, jinak neztuhne.

Co je potřeba

  • 6 g agaru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 160 ml vody
  • 6 lžiček krupicového cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžička instantní kávy
  • ořechy na ozdobu
  • volitelně šlehačka na ozdobu
1

Do hrnce vlijte odměřené množství studené vody a rozmíchejte agar. Nechte asi 20 minut stát. Pak přidejte cukr a zahřejte k bodu varu. Od této chvíle roztok vařte 2–3 minuty. Pak ihned odstavte.

2

Smetanu ke šlehání nebo mléko vyšlehejte s práškovým kakaem a rozpustnou kávou. Ohřejte ji, ale nesmíte ji vařit. Těsně před začátkem varu ji sejměte z plotýnky. 

3

Do horké smetany za stálého šlehání vlijte ještě teplou směs agar-agaru a cukru. Několik minut šlehejte, aby se vše důkladně spojilo. Rozdělte hmotu do pohárů a nechte vychladnout. Po ztuhnutí posypte nasucho praženými lískovými ořechy a můžete servírovat.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.