Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit čokoládovou pěnu s ovocem | recept

Čokoládová pěna s ovocem | recept. Čokoládová pěna je tradiční francouzský dezert (známý jako mousse au chocolat), který se rozšířil a stal se oblíben v mnoha zemích světa. Jedná se sice o dezert kalorický, ale jednou za čas jistě zhřešit můžete, obzvláště patříte-li mezi milovníky čokolády. Pokud použijete kvalitní hořkou čokoládu a nakonec pěnu posypete čerstvým ovocem, dodáte tělu také mnoho cenných látek. Recept na čokoládovou pěnu s ovocem Vám popíšeme v dalších odstavcích.

Co je potřeba

  • 200 g kvalitní hořké čokolády
  • 2 velká vejce
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce másla
  • 1/2 balíčku bio vanilkového cukru, případně třtinový cukr a kousek vanilkového lusku
  • Špetka soli
  • Ovoce na ozdobu – nejčastěji se používají maliny, ale výborná je také směs lesního ovoce, jahody nebo i netradiční granátové jablko apod.
1

Čokoládu nalámeme na kousky a vložíme je spolu se lžící másla do žáruvzdorné misky. Tu položíme na rendlík či hrnec s vroucí vodou tak, aby se dno mísy vody nedotýkalo. Čokoládu s máslem za stálého míchání rozpustíme.

2

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme do hladka s vanilkovým cukrem, přelijeme je k mírně vychladlé čokoládě a směs důkladně promícháme.

3

Dobře vychlazenou smetanu ušleháme dotuha a také ji vmícháme do čokoládového základu.

4

Nakonec do směsi opatrně zapracujeme sníh ušlehaný z bílků a špetky soli.

5

Čokoládovou pěnou naplníme vhodné skleničky či mističky a necháme ji dobře uležet v lednici alespoň 2 hodiny.

Před podáváním čokoládovou pěnu dozdobíme čerstvým ovocem, případně i šlehačkou, strouhanou čokoládou a čerstvými bylinkami (např. mátou, měsíčkem či meduňkou a levandulí).

  • Čím vyšší bude mít čokoláda obsah kakaa, tím lépe. Část hořké čokolády je však možné nahradit mléčnou, pokud ji preferujete.
  • Čokoládovou pěnu pro dospělé je možné dochutit rumem, vaječným likérem nebo jiným oblíbeným alkoholickým nápojem, případně kávou.
  • Zdravější a lehčí alternativou tohoto dezertu může být čokoládová pěna připravená z tofu.

Použijte kvalitní vejce od ověřeného dodavatele, vzhledem k tomu, že se vejce v receptu tepelně neupravují.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na čokoládový fondant | recept
Čokoládový fondant | recept. Každý milovník čokolády nad tímto dezertem zaplesá. Po rozkrojení malé bábovičky náš totiž překvapí tekutá čokoládová láv…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.