Cuketová směs na topinky | recept. Dostali jste cuketu a nevíte co s ní? Nebo patříte k nadšeným zahrádkářům a pěstujete je sami? Ať tak či tak, za čas se cukety připravené jako bramborák nebo cuketová buchta „přejí“ a je čas zkusit něco nového. Podělím se s vámi o recept, který si zamilujete a cukety vám nebudou stačit. Nevím, kdo recept na tuto směs vymyslel, ani odkud pochází. Vím jen jedno, opravdu se povedl.
Co je potřeba
1,5 kg cukety
4 větší cibule
6 velkých stroužků česneku
2 lžíce vinného octa
400 g rajčatového protlaku nebo loupaných rajčat v plechovce
3 kávové lžičky soli
3 polévkové lžíce krupicového cukru
pálivá paprika podle chuti
5 polévkových lžic worcesterské omáčky
125 ml olivového oleje
1
Na přípravu této směsi potřebujete cuketu. Nevadí ani zapomenutá, přerostlá cuketa ze zahrádky. Cuketu vypěstovanou doma nemusíte loupat, slupka změkne a dodá pěkný barevný akcent hotovému výrobku. Vnitřní měkkou část také neodstraňujte, pokud tam nejsou tvrdá semena. Cuketu z obchodu raději oloupejte.
2
Připravte si suroviny potřebné k vaření. Cibuli oloupejte a pokrájejte na proužky, česnek a pálivou papriku na kousky. Feferonky můžete přidat sušené, jestliže nemáte čerstvou pálivou papriku. Cuketu nakrájejte na tenčí hranolky.
3
Na olivovém oleji zpěňte proužky cibule a pokrájený česnek. Přidejte nakrájenou cuketu a asi 3 minuty míchejte při vysoké teplotě. Cuketu po přidání na pánev osolte.
4
Přidejte všechny ostatní suroviny, promíchejte a dejte do pekáče s vyšším okrajem. Zbývající dobu se směs bude zapékat v troubě při teplotě 200 °C. U trouby nechte lehounce pootevřená dvířka, aby odcházela přebytečná vlhkost a směs se zahustila. Občas směs na pekáči promíchejte.
5
Po zhoustnutí plňte do sklenic a sterilujte při teplotě 80 °C po dobu 20 minut. Před podáváním promíchejte s tvrdým sýrem nebo uzeninou a zapečte na toastu nebo topince. Směs je také možné přidat pod maso nebo k těstovinám.
Jak zpracovat nadbytek salátových okurek | tipy. Zahrádkáři to jistě znají – když na jaře vysadí jen několik sazenic okurek pro vlastní potřebu, neuro…
Jak připravit zeleninové karbanátky | recept. Maso by se určitě nemělo jíst každý den. Pokud máte ve spíži pouze zbytky zeleniny, máme pro Vás tip. Zk…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku