Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit cuketovou směs na topinky | recept

Cuketová směs na topinky | recept. Dostali jste cuketu a nevíte co s ní? Nebo patříte k nadšeným zahrádkářům a pěstujete je sami? Ať tak či tak, za čas se cukety připravené jako bramborák nebo cuketová buchta „přejí“ a je čas zkusit něco nového. Podělím se s vámi o recept, který si zamilujete a cukety vám nebudou stačit. Nevím, kdo recept na tuto směs vymyslel, ani odkud pochází. Vím jen jedno, opravdu se povedl.

Co je potřeba

  • 1,5 kg cukety
  • 4 větší cibule
  • 6 velkých stroužků česneku
  • 2 lžíce vinného octa
  • 400 g rajčatového protlaku nebo loupaných rajčat v plechovce
  • 3 kávové lžičky soli
  • 3 polévkové lžíce krupicového cukru
  • pálivá paprika podle chuti
  • 5 polévkových lžic worcesterské omáčky
  • 125 ml olivového oleje
1

Na přípravu této směsi potřebujete cuketu. Nevadí ani zapomenutá, přerostlá cuketa ze zahrádky. Cuketu vypěstovanou doma nemusíte loupat, slupka změkne a dodá pěkný barevný akcent hotovému výrobku. Vnitřní měkkou část také neodstraňujte, pokud tam nejsou tvrdá semena. Cuketu z obchodu raději oloupejte.

2

Připravte si suroviny potřebné k vaření. Cibuli oloupejte a pokrájejte na proužky, česnek a pálivou papriku na kousky. Feferonky můžete přidat sušené, jestliže nemáte čerstvou pálivou papriku. Cuketu nakrájejte na tenčí hranolky.

3

Na olivovém oleji zpěňte proužky cibule a pokrájený česnek. Přidejte nakrájenou cuketu a asi 3 minuty míchejte při vysoké teplotě. Cuketu po přidání na pánev osolte.

4

Přidejte všechny ostatní suroviny, promíchejte a dejte do pekáče s vyšším okrajem. Zbývající dobu se směs bude zapékat v troubě při teplotě 200 °C. U trouby nechte lehounce pootevřená dvířka, aby odcházela přebytečná vlhkost a směs se zahustila. Občas směs na pekáči promíchejte.

5

Po zhoustnutí plňte do sklenic a sterilujte při teplotě 80 °C po dobu 20 minut. Před podáváním promíchejte s tvrdým sýrem nebo uzeninou a zapečte na toastu nebo topince. Směs je také možné přidat pod maso nebo k těstovinám.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirka K.

Hodnocení
Hana (neověřeno) | Pá, 08/26/2016 - 19:07

Dělala jsem a je naprosto mňamková

poetkavlasta (neověřeno) | St, 08/10/2016 - 11:36

Nevím co to dělá - pokračuji:
Vše dusíme 3/4 hod. přidáme 2 vepř. konzervy , 1 hovězí konzervu,(rovněž pomlet)
20 dkg tvrdého sýra (umlet nebo ustrouhat)
a ještě vše společně dusit další 3/4 hod.
Plníme do sksleniček, sterilujeme 15 min. na 90 stůpňůC.
Mažeme na topinky s česnekem, nebo bez a sypeme syrovou cibulí. Podáváme s čajem.

poetkavlasta (neověřeno) | St, 08/10/2016 - 11:31

Ďábelské topinky:
1 kg paprik, 1 kg červených rajčat, umlet na masovém mlánku.
5 ks velké cibule, 2 dcl oleje, 1/2 sáčku DEKO
5 feferonek (můžeme přidat česnek)

poetkavlasta (neověřeno) | St, 08/10/2016 - 11:29

Ďábelské topinky:

1 kg paprik
1 kg červených rajčat (obojí pomlet na masovém mlýnku)
5 ks velké cibule
2 dcl oleje
1/2 sáčku DEKO
5 feferonek (lze přidat i česnek)

poetkavlasta (neověřeno) | St, 08/10/2016 - 11:24

Také přispěji svou troškou do mlýna:

Pomazánka na topinky.
1,5 kg zelených rajčat,
1/2 kg červené papriky
1/2 kg cibule
10 dkg křenu, 5 feferonek i s jádry
3/8 lit. oleje
7 dkg cukru, 7 dkg soli
Vše pomlet na masovém mlýnku a vařit 1 hod. míchat!
Po vychladnutí do uvařené směsi vmíchat l hořtici pikant a přidat 1 lžičku pepře. Dát do malých šroubov. skleniček. (já pro jistotu ještě chvíli steriluji)
Použijeme k masu, párkům, k ochucení pikantních jdel, na chlebíčky, topinky, apod.

Další zajímavé články

Dýňové chilli | recept. Dýňové chilli je na naše poměry neobvyklé jídlo. Skládá se pouze ze zeleniny a je tudíž vhodné i pro vegetariány. Doporučuji h…
Dýňové křížaly | recept. Dýňové křížaly mohou být chutnou a zdravou alternativou sladkých či slaných pochutin. Jejich příprava vyžaduje pouze dýn…
Jak připravit zelník na plech | recept. Pokud Vám chutnají zelné placky, ale nechce se Vám trávit příliš času u plotny, máme pro Vás dobrou zprávu. V…