Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit cuketovou směs na topinky | recept

Cuketová směs na topinky | recept. Dostali jste cuketu a nevíte co s ní? Nebo patříte k nadšeným zahrádkářům a pěstujete je sami? Ať tak či tak, za čas se cukety připravené jako bramborák nebo cuketová buchta „přejí“ a je čas zkusit něco nového. Podělím se s vámi o recept, který si zamilujete a cukety vám nebudou stačit. Nevím, kdo recept na tuto směs vymyslel, ani odkud pochází. Vím jen jedno, opravdu se povedl.

Co je potřeba

  • 1,5 kg cukety
  • 4 větší cibule
  • 6 velkých stroužků česneku
  • 2 lžíce vinného octa
  • 400 g rajčatového protlaku nebo loupaných rajčat v plechovce
  • 3 kávové lžičky soli
  • 3 polévkové lžíce krupicového cukru
  • pálivá paprika podle chuti
  • 5 polévkových lžic worcesterské omáčky
  • 125 ml olivového oleje
1

Na přípravu této směsi potřebujete cuketu. Nevadí ani zapomenutá, přerostlá cuketa ze zahrádky. Cuketu vypěstovanou doma nemusíte loupat, slupka změkne a dodá pěkný barevný akcent hotovému výrobku. Vnitřní měkkou část také neodstraňujte, pokud tam nejsou tvrdá semena. Cuketu z obchodu raději oloupejte.

2

Připravte si suroviny potřebné k vaření. Cibuli oloupejte a pokrájejte na proužky, česnek a pálivou papriku na kousky. Feferonky můžete přidat sušené, jestliže nemáte čerstvou pálivou papriku. Cuketu nakrájejte na tenčí hranolky.

3

Na olivovém oleji zpěňte proužky cibule a pokrájený česnek. Přidejte nakrájenou cuketu a asi 3 minuty míchejte při vysoké teplotě. Cuketu po přidání na pánev osolte.

4

Přidejte všechny ostatní suroviny, promíchejte a dejte do pekáče s vyšším okrajem. Zbývající dobu se směs bude zapékat v troubě při teplotě 200 °C. U trouby nechte lehounce pootevřená dvířka, aby odcházela přebytečná vlhkost a směs se zahustila. Občas směs na pekáči promíchejte.

5

Po zhoustnutí plňte do sklenic a sterilujte při teplotě 80 °C po dobu 20 minut. Před podáváním promíchejte s tvrdým sýrem nebo uzeninou a zapečte na toastu nebo topince. Směs je také možné přidat pod maso nebo k těstovinám.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit dýňové chilli | recept
Dýňové chilli | recept. Dýňové chilli je na naše poměry neobvyklé jídlo. Skládá se pouze ze zeleniny a je tudíž vhodné i pro vegetariány. Doporuč…
Jak zavařit hrušky v medu | recept
Jak zavařit hrušky v medu | recept. Domácí kompoty se hodí mít v zásobě ve sklepě nebo spíži. V zimě je využijete na výborné koláče, dezerty nebo…
Jak upéct domácí flapjack | recept
Domácí flapjack | recept. Flapjack je obdobou müsli tyčinek. Jeho základem jsou ovesné vločky doplněné různými druhy ořechů, sušeného ovoce, kaka…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.