Co je potřeba

Co je potřeba (pro 2 – 3 osoby):

  • 2 velká balení selského jogurtu (celkem asi 800 – 1000 g)
  • 1 lžička soli
  • plátýnko na scezení
  • Ingredience na dochucení (např. mletý pepř, paprika či jiné koření, čerstvé či sušené bylinky, česnek apod.)
1

Jogurty nalijeme do misky a promícháme je se solí. Poté hmotu přemístíme do cedníku vyloženého plátýnkem (můžete použít i čistou utěrku), vše zatížíme talířem a necháme v lednici přes noc odkapat.

2

Ráno vymačkáme přebytečnou tekutinu a pomazánku můžeme klidně podávat. Dá se však také dochutit kořením, prolisovaným česnekem, najemno nakrájenou cibulí, strouhaným sýrem, bylinkami, nasekanými chilli papričkami nebo jinými oblíbenými ingrediencemi.

3

Jogurtovou pomazánku podáváme s čerstvým pečivem a zeleninou. Případné zbytky uskladníme v uzavíratelné nádobě v chladu.

Tipy
  • Slitou syrovátku můžete použít do koupele, případně ji vypít. Obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek, a má proto mnoho příznivých účinků na pleť i pokožku celého těla. Užívaná vnitřně pak účinně detoxikuje lidský organismus, snižuje cholesterol atd.
  • Do pomazánky neváhejte přidat strouhanou zeleninu – např.  salátovou okurku, mrkev, celer či ředkvičky.
  • O něco tučnější pomazánku připravíte z řeckého jogurtu. Výhodou však je, že syrovátka je odstraněna již při jeho výrobě.
Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
0
Zatím nehodnoceno