Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit domácí ledový čaj s bylinkami | recept

Domácí ledový čaj s bylinkami | recept. Pokud chcete v létě doplnit tekutiny zdravým způsobem, vyzkoušejte domácí ledový čaj. Recept na velmi chutný a jednoduchý domácí ledový čaj s bylinkami naleznete v našem článku. Chuť ledového čaje můžete obměňovat podle možností nebo podle své chuti. Pro přípravu můžete využít rozmanité druhy čaje, ovoce i zahradních a volně rostoucích bylinek.

Co je potřeba

  • Sypaný nebo sáčkový čaj – zelený, černý či bílý (7 lžiček sypaného nebo 5 sáčků čaje na 1 litr vody)
  • Voda
  • Třtinový cukr nebo med či stévii na oslazení – dle chuti
  • Plátky citrónu, limetky či pomeranče, případně jiné ovoce na dochucení (využít můžete jakékoliv ovoce, které Vám zrovna dozrává na zahradě i exotické druhy ovoce nebo třeba meloun či rebarboru, které se však řadí mezi zeleninu), případně ovocný sirup
  • Čerstvé bylinky (skvěle chutná třeba máta, meduňka či mateřídouška)
  • Led na podávání
1

Existují 2 způsoby, jak domácí ledový čaj připravit – macerováním za studena a zalitím horkou vodou. Pokud se rozhodnete pro způsob za studena, docílíte toho, že bude ledový čaj obsahovat více zdraví prospěšných látek a jeho chuť bude jemnější, což oceníte především v letním období.

2

Pro maceraci za studena můžete použít různé druhy ovocných, zelených, bílých a černých čajů, bylinek (např. heřmánek, květy černého bezu, růže či pivoňky, máta, měsíček a mnoho jiných druhů) nebo třeba ovocného pečeného čaje. Čaj nebo bylinky nasypte do sítka či čajítka a vložte jej do nádoby se studenou vodou.  Nechte je louhovat nejméně několik hodin, nejlépe však přes noc.

Poté již stačí jen vyjmout sítko a výsledný čaj dochutit čerstvými bylinkami a ovocem a případně osladit medem nebo třtinovým cukrem. Čaj podáváme s ledem.

3

Výhodou druhého způsobu, tedy louhováním čaje v horké vodě, je především to, že budete mít čaj velmi rychle hotový. Čaj nebo bylinky opět nasypeme do sítka a vložíme do nádoby tentokrát s vroucí nebo horkou vodou, podle druhu čaje či bylinky. Čaj necháme louhovat zhruba 2 – 4 minuty, bylinky pak asi 10 minut. Poté vyjmeme sítko, čaj necháme vychladnout a dochutíme jej jako v předešlém postupu. Čaj opět podáváme s ledem.

Teplota vody pro přípravu bílého čaje by měla být cca 75 °C, zelený čaj vyžaduje teplotu kolem 70 °C, černý a ovocný pak zalijte vroucí vodou.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na domácí Ferrero Rocher
Jak na domácí Ferrero Rocher | recept na domácí ferrero kuličky. Kdo by nemiloval, luxusní pochoutku zvanou Ferrero Rocher, že? Jemnou, vláčnou, krémo…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.