Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit domácí těsto na strojkové cukroví | několik receptů

Jak připravit domácí těsto na strojkové cukroví | několik receptů. Cukroví ze strojku je vánoční evergreen v každé domácnosti, kde se peče. Není divu, je s ním nejméně práce ze všech druhů drobného vánočního pečiva. Všechny těsta se připravují stejným způsobem – nejprve se promíchají sypké ingredience a pak se přidá nastrouhaný tuk, vejce, mléko. Vypracované těsto se nechá chvíli v chladu a pak se protlačuje nástavcem na masovém strojku nebo kuchyňském robotu. Tvary se pokládají rovnou na plech, který se nevymazává popř. jen velmi slabě. Hotové pečivo se obaluje v různě ochuceném cukru, slepuje marmeládou nebo zdobí polevou. Několik předpisů na lisované cukroví je obsahem dnešního článku.

 

  • 280 g ztuženého tuku
  • 280 g hladké mouky
  • 400 g moučkového cukru
  • 4 lžíce kakaa

Těsto se musí déle zpracovávat, hůře se spojuje. Tvoříme různé tvary. Pečeme několik minut při 180 °C.

1
  • 280 g hladké mouky
  • 180 g másla nebo Hery
  • 70 g moučkového cukru
  • 2–3 lžíce vlažného mléka
  • 1 žloutek
  • 1/4 lžičky solamylu
  • 20 g kakaa

Vypracujeme těsto a po krátkém odležení tvarujeme. Pečeme při180 °C několik minut.

2
  • 500 g hladké mouky
  • 250 g ztuženého tuku
  • 125 g másla
  • 250 g moučkového cukru
  • 3 vejce
  • 5 vanilkových pudinků (i jiné)

Tvary slepujeme marmeládou a máčíme v čokoládové polevě. Pečme stejně jako předešlé.

3
  • 600 g hladké mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 300 g másla
  • 250 g strouhaného kokosu
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1–2 vejce

Vytváříme věnečky, po vychladutí máčíme v čokoládě.

 

4
  • 350 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 250 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce rumu

Z odpočinutého těsta tvarujeme věnečky a horké obalujeme v cukru.

5
  • 500 g Hery nebo másla
  • 2 vejce
  • 200 g moučkového cukru
  • 700 g hladké mouky
  • 1–2 lžíce rumu

Pečeme v mírné troubě, konečná úprava záleží na vašem uvážení.

 

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.