Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit dušenou vepřovou plec v zelí

Jak připravit dušenou vepřovou plec v zelí | recept na dušené vepřové se zelím. Vepřové ramínko dušené v zelí s bílou omáčkou je recept na hodně netradiční pokrm, který byl před třiceti lety uveřejněn v sešitu domácího hospodaření.  

A protože stále zkouším něco nového uvařit, odhodlala jsem se zkusit i tohle. Někomu chutnalo, někomu méně. Výhrady se týkaly dušeného zelí. Přece jen bylo měkčí než obvykle, ovšem masu dodalo velmi dobrou chuť. Pokud by pro vás bylo zelí na talíři v kombinaci s omáčkou nepřijatelné, jednoduše ho nedávejte. Maso (uvařené v zelí) s omáčkou a bramborem chutnalo všem.

Co je potřeba

  • 750 g bílého zelí
  • 600 g vepřové plece
  • 1 cibule
  • lžíce sádla
  • 250 ml kyselé smetany
  • 1–2 stroužky česneku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • mletý pepř
  • sůl
  • kmín
  • 100 ml vývaru z masa
  • podle chuti citronová šťáva
1

Hlávku zelí nakrouhejte na nudličky, osolte, okmínujte a promíchejte. Vložte zelí do většího kastrolu, kde se bude vše dohromady dusit.

2

Do středu na vrstvu zelí položte maso, zalijte vývarem a pod pokličkou duste téměř doměkka.

3

Na sádle osmahněte kostičky cibule, zaprašte moukou a usmažte bledou jíšku. Rozřeďte ji smetanou, opepřete, ochuťte utřeným česnekem a omáčku provařte. Podle chuti můžete okyselit citronovou šťávou.

4

Nakonec vyjměte hotové maso ze zelí, nakrájejte ho na plátky a vložte do omáčky. Nechejte ještě krátce povařit. Na talíři maso přelijte omáčkou a přidejte kopeček dušeného zelí. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.