Hovězí závitky s hlávkovým zelím a žampiony | recept. Tato úprava hovězího masa je uvedena v Recepturách teplých pokrmů pod názvem Kručeniky volyňské. Recept mě zaujal a vyzkoušela jsem ho. Místo konzervovaných žampionů, které jsou uvedeny v receptu, jsem přidala žampiony čerstvé. Jelikož jsem vlastně nedodržela předepsaný rozpis surovin, změnila jsem název na Hovězí závitky s hlávkovým zelím a žampiony. Kuchaři totiž nemají rádi, když pozměníte recepturu a ponecháte originální název.
Co je potřeba
plátky z hovězího zadního masa podle počtu připravovaných porcí (750 g)
hlávkové zelí (426 g)
slanina (100 g)
rajčatový protlak (133 g)
žampiony (200 g)
tuk (150 g)
vývar z kostí ( 1000 g)
hladká mouka (50 g)
V závorce je uvedené množství z originální receptury.
1
Nejprve si připravte směs na plnění závitků. Očištěné hlávkovézelí nakrouhejte na jemné nudličky a minutu až dvě povařte. Pak sceďte, nechte okapat a vychladnout. Žampiony nakrájejte na plátky, anglickou slaninu na kostičky. Do prochladlého zelí vmíchejte část rajčatového protlaku, polovinu nakrájených hub a opraženou slaninu.
2
Plátky hovězího masa rozklepejte, osolte a do jejich středů vložte připravenou nádivku. Závitky stočte a svažte provázkem, zajistěte párátky nebo přetáhněte řeznickou síťkou. Povrch osolte.
3
Plněné závitky ze všech stran zprudka opečte na rozehřátém tuku (sádlo). Maso se zatáhne a veškerá šťáva zůstane uvnitř. Pak podlijte malým množstvím vývaru a za občasného promíchání a podlití duste pod pokličkou doměkka. Měkké závitky vyjměte a nezapomeňte z nich odstranit „spojovací materiál“.
4
Zbylou šťávu v hrnci vyduste na tuk, poprašte moukou a osmahněte. Pak zalijte zbylým vývarem, dobře prošlehejte a povařte. Nakonec přidejte zbylý rajčatový protlak a houby, povařte, dosolte a závitky vložte zpět. Vhodnou přílohou je bramborový knedlík nebo brambory.
Hovězí závitky s rýží | recept. Patřím k lidem, pro které je vaření relax. Občas se nechám unést fantazií a zkouším nové kombinace a nápady. Nejvíce s…
Diskuze k článku