Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit hráškovo-smetanový krém | recept

Máte chuť na nějakou polévku, která by byla výživná, sytá a na přípravu časově nenáročná? Uvařte si hráškovo-smetanový krém, který nahradí polévku, anebo může posloužit jako přesnídávka či svačina.. Bohatě vás nasytí a vyhoví vašim chuťovým buňkám. Hrách je zdravá luštěnina bohatá na bílkoviny, vitamíny B, C.

Co je potřeba

  • 250 gramů hrášku
  • 250 ml smetany
  • mletá pepř
  • sůl
  • trochu mléka
1

Do hrnce nalijeme vodu, množství je úměrné hrášku, který chceme zpracovat. Do vody dáme hrách vařit, může být i zmražený, občas zamícháme a uvaříme doměkka. Na závěr vaření přilijte trochu mléka. Pokud máte vývar, třeba kuřecí, můžete jej použít, mléko již nepřidávejte.

2

Když je hrášek uvařený, rozmixujeme jej ( ponorným mixérem je to nejvhodnější a rychlé, ušetříme další nádobí). Následně osolíme, opepříme, můžeme ochutit také špetkou muškátového květu. Přidáme smetanu a ještě opravdu jen krátce povaříme. Smetana může být sladká (vhodná ke šlehání, tedy cca 30 %), dobrá je i kysaná šlehačka, která chuť hráškového krému nezmění.

3

Hráškovo-smetanový krém servírujeme na talíři, můžeme posypat osmaženou houskou, nakrájenou na kostičky, nebo nasekanou petrželkou.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak využít aquafabu | nálev z cizrny
Aquafaba – nálev z cizrny a jeho využití. Nálev ze sterilované cizrny neboli aquafabu rozhodně nevylévejte. Mezi vegany a příznivci zdravé výživy…
Jak uvařit chilli con carne | recept
Chilli con carne | recept. Receptů na chilli con carne je nesčetné množství, některé jsou více jiné méně kombinované, společným jmenovatelem pak jsou…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.